BKYK KARARI 2018-03

REFERANS: 2018- 3

ŞİKAYETÇİ: 
Tezcan Karakuş Candan
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı

ŞİKAYET EDİLEN: Sabah Ankara Gazetesi Yayın Yönetmeni Osman Altınışık, muhabirleri Aykut Gören ve Tülay Canbolat.

ŞİKAYET KONUSU:

Sabah Ankara Gazetesi’nde14 Ocak 2018 tarihinde yayımlanan ‘Bankamatik Tezcan Suspus’ başlıklı haber.

Şikayetçi Tezcan Karakuş Candan avukatları aracılığı ile 26 Ocak 2018 tarihinde ulaştırdığı başvurusunda, 14 Ocak 2018 tarihinde Sabah Ankara Gazetesi’nde yayımlanan haberde, “Çankaya Belediyesi’nin ağaç katliamına sözde ağaç severler sessiz kaldı. Gazide ortalığı ayağa kaldıran Tezcan karakuş, şimdi dut yemiş bülbül gibi’, ‘Sözde çevreci’, ‘İşe gitmeden maaş alıyor’ifadelerinin yer aldığını belirtti.
Şikayet başvurusunda, haberin devamında ‘Geziye katılarak ağaç severlikten dem vuran Çankaya Belediyesi’nin memuru Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kuğulu Park’ta ağaç katliamını ise iki fotoğraf eşliğinde sosyal medya hesaplarından kurumun yaptığı açıklamasıyla paylaştı” denildiği ifade edildi.
Şikayet başvurusunda, aynı yayın organında 10 Aralık 2017 tarihinde ‘Budama değil ağaç katliamı’ başlıklı haberde ‘Çankaya Belediyesi’nin Kuğulu Park’ta ağaç kesim işlemine bir tepki de Çankaya Belediyesi personeliTezcan sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan ve iftira  niteliği Karakuş’un başkanlığını yaptığı  Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden geldi’ haberinin yayımlandığı hatırlatıldı.
Tezcan Karakuş Candan, söz konusu haberin asılsız olduğunu, ‘Şimdi dut yemiş bülbül gibi’, ‘sözde çevreci’ ve ‘işe gitmeden maaş alıyor’   ifadeleriyle  hedef alındığını savundu.
Başvuruda şikayet edilenlerin kendi içinde bile tutarsız, dayanaktan yoksun karalamaya dönük haberler yaptıkları ve basın özgürlüğü sınırlarının aşıldığı ileri sürülerek,“Haberi yapan Aykut Gören- Tülay Canbolat ve Sabah Ankara Gazetesi yayın sorumluları hakkında, kendi içinde çelişik, algı operasyonundan ibaret olan, meslek etiği ile uyuşmayan ifadeler nedeniyle şikayette bulunulması zorunluluğu doğmuştur denildi.

UZLAŞMA VE DİĞER KONULAR:

Sabah Ankara Gazetesi Yayın Yönetmeni Osman Altınışık, muhabirler Aykut Gören ve Tülay Canbolat’a şikayet hem mail ortamında, hem posta ile ayrı ayrı iletildi. Alındı belgeleri geldi.
Buna rağmen şikayet edilenler verilen sürede herhangi bir yanıt vermedi.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ

Sabah Ankara Gazetesi’nde yer alan Bankamatik Tezcan Suspus’ başlıklı haber, tek taraflı yapılmış, suçlanan kişinin görüşüne başvurulmadığı gibi herhangi bir kaynak gösterilmemiş ve belgede konulmamıştır.
Şikayet edilen yayın organında aynı konuda, yine şikayet edilenler tarafından daha önce de haber yapılmış ve Bir tepki de Tezcan Karakuş’un başkanlığını yaptığı Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden geldi’denilmiştir.
Şikayet konusu haberde, şikayetçi hiçbir kanıt gösterilmeden üstelik çelişkili suçlamalarla hedef alınmıştır. Eleştiri, görüş ve değer yargısı bildirmenin sınırları aşılmış, herhangi bir kanıta dayanmadan ‘suçlama’ ve ‘itibarsızlaştırma’ amacı güdülmüştür.
Bu nedenlerle söz konusu haber Basın Meslek İlkeleri’nin ‘Kişileri ve kuruluşları, eleştiri taşıyan ifadelere yer verilemez’ şeklindeki 4’üncü maddesine,
‘Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmadan yayınlanamaz’ şeklindeki 6’ncı maddesine aykırı olarak değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak yukarıda belirtilen Basın Meslek İlkeleri’nin iki maddesine aykırılık nedeniyle Basın Konseyi Yüksek Kurulu oybirliği ile ‘kınama’ kararı verilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın