BKYK KARARI 2018-23

REFERANS: 2018- 23

ŞİKAYETÇİ: Ramazan Duran

ŞİKAYET EDİLEN: Nejat BEKMEN (Hürriyet Ege Gazetesi Yazı İşleri Müdürü)

ŞİKAYET KONUSU:
Hürriyet Ege ilavesinde 30 Mayıs 2018 tarihinde birinci sayfada fotoğraflı yayınlanan ‘Tamamı Çöpten’ başlıklı haberde adı geçen Ramazan Duran, ‘aşağılayıcı’ ifadeler kullandığını öne sürerek şikayette bulundu.

Şikayetçi Ramazan Duran, Basın Konseyi’ne e-mail yoluyla gönderdiği başvuruda, aynı gün Hürriyet Ege’de kendisiyle ilgili haber yayımlandığını belirterek şöyle demiştir:
“30 Mayıs 2018 Çarşamba günü Hürriyet Ege gazetesinde hakkımda yayımlanan haberin doğru olmadığından şikayetçiyim. Haberin özü dışında yayın yapılmıştır. Benim verdiğim röportaj ile alakası olmayan aşağılayıcı nitelikte haber başlığı yayımlanmıştır. Şahsım bu durumdan memnun olmadığı gibi gerekli mercilere şikayette bulanacağımı arz ederim.”

Haber, Hürriyet Ege’nin birinci sayfasında göbekten 4 sütun üzerine; birinde şikayetçiyi çalışırken gösteren 3 fotoğrafla yer almıştır. Anadolu Ajansı muhabiri Ali Rıza Akkır imzalı ‘Tamamı Çöpten’ başlıklı haber, “Fethiye’de cam sanatçısı Ramazan duran sokaktan topladığı ya da çarşı esnafının verdiği şişeleri eriterek yamaç paraşütü, caretta caretta, deve, çiçek motifli hediyelik eşyalara dönüştürüyor. Duran, ’Bu işin yayılması ve öğrenilmesini taraftarıyım diyerek meraklılarını atölyelere yönlendiriyor” ifadelerinden ibarettir.
UZLAŞMA VE DİĞER KONULAR
Şikayet başvurusu 18.06.2018 tarihinde hem e- mail hem de posta ile Hürriyet Ege gazetesi yazı işleri müdürü Nejat Bekmen’e iletilmiştir. Şikayet edilen, 26.06.2018 tarihinde yanıt vermiştir. Taraflar arasında uzlaşma da sağlanamamıştır.
Şikayet edilen Nejat Bekmen verdiği yanıtta, haberin Anadolu Ajansı tarafından servis edildiğini, kendilerinin de hem ajans hem de muhabirin imzasıyla kullandıklarını belirtmiştir. Anadolu Ajansı haberinin bir kopyasını gönderen Bekmen, iki sayfa uzunluğundaki bu haberi özünü bozmadan kısaltarak kullandıklarını vurgulamıştır. Bekmen yanıtında, “Keza bu haber metni incelendiğinde şikayetçi Ramazan Duran’ın cam sanatçısı olduğu, sokaktan veya çarşı esnafından topladığı camları eriterek hediyelik eşyaya dönüştürdüğünün belirtildiği görülmektedir. Bu hususlar Anadolu Ajansı haberinde de aynen yer almaktadır” demiştir.
Haberde kamu yararı ve toplumsal ilgi bulunduğu kaydedilen şikayetçi yanıtında şu ifadeler yer aldı:
“Atık camların yeniden kullanıldığı ve dönüştürüldüğünün belirtilmesi ’aşağılayıcı’ bir durum değil, tam aksine ‘takdir edilen’ bir durumdur. Bu noktada haberde ismi yer alan Ramazan Duran’ın haber hakkında ‘aşağılayıcı’ nitelendirmesinde bulunması kabul edilemez…. Netice olarak Ramazan Duran’ın, Basın Konseyi’ne yaptığı şikayete dair iddiaları kabul edilemez…. Şikayete konu haber hukuka ve bası meslek ilkelerine uygundur… Haberde şikayetçinin kişilik haklarına bir saldırı da söz konusu değildir. Şikayetin reddine karar verilmesini saygı ile dilerim.”
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Hürriyet Ege gazetesinin birinci sayfasında yayımlanan ‘Tamamı Çöpten’ başlıklı haber Anadolu Ajansı’nın haberidir. Hürriyet’in bölge ilavesi olan Hürriyet Ege, kendi bölgesiyle ilgili bu örnek olayın haberini, birinci sayfasından en güzel şekilde haberleştirmiştir.
Şikayet edilenin gönderdiği yanıta eklediği Anadolu Ajansı’nın haberi, iki sayfa uzunluğunda, tali bilgilerin de yer aldığı detaylı haberdir. Şikayetçinin ustasından öğrendiği bu işi 15 yıldır yaptığı, daha önce İstanbul’da çalıştığı, tezgahının bulunduğu yerin adresi, yaptığı ürünlerin fiyatı, müşterilerinin kimler olduğu, hem kendisinin açıklamaları hem de onu öven arkadaşlarının açıklamaları detaylı şekilde haberde yer almıştır.
Haber ajansları doğası haberi tüm detaylarıyla verir. Zira ajansın, gazete gibi haberi belli alana sığdırma zorunluluğu yoktur. Abonelerine haberin istedikleri unsurunu öne çıkarabilmeleri seçeneğini sunduğu için detaylı haber servise koymaktadır. Haber paragraf fazla olmuş fark etmez. Ancak gazeteler için durum farklıdır, editörler değil paragrafı ve cümleyi, kelimeyi bile tasarruflu kullanmak zorundadır.
Hürriyet Ege, Anadolu Ajansı’nın geçtiği şikayet konusu haberi iyi bir mizanpaj ve çarpıcı başlıkla; özünü bozmadan ve şikayetçinin sözlerine de tırnak içinde yer vererek sayfasına aktarmıştır. Üstelik ajansın rumuzunu ve muhabirinin adını da kullanarak, çoğu zaman gazetelerin göz ardı ettiği meslek kuralına uygun hareket etmiştir.
Haberde kullanılan ‘Tamamı Çöpten’ başlığının ise şikayetçinin yaptığı ve fotoğraflarda yer alan çok sayıda objenin atıklardan üretildiğini anlatmakta; haber metninde ‘cam sanatçısı’ ifadesiyle övülen şikayetçi kastedilmemektedir.
Şikayet konusu haberin, röportajın aynen yayınlanmasını, ticari faaliyetiyle ilgili tali bilgilerin de yer almasını isteyen şikayetçinin beklentilerini karşılamadığı anlaşılmaktadır. Ancak şikayetçinin ‘haberin doğru olmadığı’, ‘özünün değiştirildiği’ ve ‘aşağılayıcı’ olduğu değerlendirmesinin kanıtı bulunmamaktadır.
Tüm bu nedenlerle, şikayet konusu haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlalinden söz edilemez.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 21 üyenin katılımıyla yaptığı toplantıda, Hürriyet Ege Yazı İşleri Müdürü Nejat Bekmen hakkında yapılan şikayet başvurusunu görüştü ve oybirliğiyle ‘şikayetin yersizliği’ kararı almıştır.

Basın Konseyi heyeti, Ulu Önderimiz Atatürk’ün vefatının 86. yıldönümü nedeniyle özel izinle Anıtkabir’i ziyaret programı gerçekleştirdi.
Haberler

BASIN KONSEYİ HEYETİ ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajda “Aziz Atatürk. Bir asır önce, ‘Basın milletin müşterek sesidir. Basın özgürlüğünden doğacak mahzurların giderilme vasıtası yine basın özgürlüğüdür’ demiştiniz. Ne var ki milletin ortak sesi ve kuvveti, rehberi olduğunu söylediğiniz basının, bir takım güçlerce kuşatma altına alındığını size şikâyet etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi. […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın