BASIN KONSEYİ, SAYGI ÖZTÜRK HAKKINDAKİ BAŞVURUDA ‘ŞİKAYETİN YERSİZLİĞİ’ KARARI VERDİ
DOSYA NO : 2020- 27
KARAR TARİHİ : 12.08.2020
ŞİKAYET EDEN : Mustafa AKBÜK (okuryazar1@protonmail.com)
ŞİKAYET EDİLEN : Saygı ÖZTÜRK (Sözcü Gazetesi yazarı)
(Tarhan Caddesi No: 3/7 KAVAKLIDERE / ANKARA)
ŞİKAYET KONUSU :
Sözcü gazetesinde 18.06.2020 tarihinde yayımlanan Saygı Öztürk imzalı ‘Trabzon böyle yükseliş görmedi’ başlıklı köşe yazısında, Ak Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ile eşi Ali Ayvazoğlu’nun evlenmeden önce ‘dost hayatı yaşadıkları iması yapılarak, hakaret edildiği iddiasıyla şikayette bulunulmuştur.
Ak Partiye oy verdiğini ve Trabzonlu olduğunu belirten şikayetçi Mustafa Akbük, Basın Konseyi’ne internet üzerinden yaptığı başvuruda, Saygı Öztürk’ün yazısında, Bahar ve Ali Ayvazoğlu çiftinin özel yaşamını konu ettiğini; Ali Ayvazoğlu’nun belediye şirketinde işçi ve Atatürk Köşkü’nde bekçiyken, eşi Bahar’ın milletvekili olmasıyla Trabzon İl Turizm Müdürü olarak atandığını, ardından Ankara İl Turizm Müdürü yapılıp şimdi de Bakan Yardımcısı olacağının yazdığını savunarak, özetle şu ifadelere yer vermiştir:
“Peki ‘işçi-bekçi’ denilerek liyakatsizlik örneği olarak sunulan Ali Ayvazoğlu gerçekte ne iş yapar? Eşi anlatıyor. ‘Sözcü yazarı, eşim Ali Ayvazoğlu’nun, İl Kültür ve Turizm Müdürü yapılmasını liyakat değil de torpille ilişkilendirmiştir. 2016’da İl Müdürü yapıldığında ben milletvekili değildim… ‘
Doğrusu hakaret bu kadarla kalsa eleştiri denilip geçilebilirdi. Ama çok daha ağır olan bir ima vardı; Şöyle deniyordu: ‘Bahar Hanım ise Mustafa Yanmış’ın Merkez İlçe Başkanlığı döneminde AKP’ye sekreter olarak işe alındı. Ayvazoğlu, ilçe binasına sıkça gidip gelmeye başladı. Evli olan Ali Ayvazoğlu, Bahar Hanım’la dostluğunu ilerletti. Ayvazoğlu eşinden ayrıldı ve Bahar Hanım’la evlendi.’
Yani Bahar hanımla dost hayatı yaşadığı ima ediliyor. Bu yazı Basın Ahlak İlkelerine aykırı değil mi? Saygı Öztürk’ün kınanması gerekmez mi?”
UZLAŞMA ÖNERİSİ :
Şikayet başvurusu Sözcü gazetesi yazarı ve Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’e, PTT aracılığı ile 30.06.2020 tarihinde gönderilmiş, posta ‘alındı’ belgesi gelmiştir.
Şikayet edilen başvurudaki iddialara süresinde yanıt vermemiş, taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.
DEĞERLENDİRME :
Şikayet konusu yazı, Sözcü gazetesinde 18.06.2020 tarihinde Saygı Öztürk’ün köşesinde ‘Trabzon böyle yükseliş görmedi’ başlığı ile yayımlanmıştır.
Yazıda, Trabzon’da siyasi kulislerde konuşulanlar konu edilmiştir. Ak Parti Trabzon Merkez İlçe Başkanlığı’nda sekreter olarak işe başlayan Bahar Ayvazoğlu’nun aynı partide yükselip milletvekili seçilmesi; belediye şirketinde işçi olan Ali Ayvazoğlu’nun, partide sekreterken tanıştığı Bahar hanımla evlendikten sonra bürokraside hızla yükselmesi anlatılmıştır.
Daha önce turist rehberliği de yapan Ali Ayvazoğlu’nun, önce Trabzon İl Turizm Müdürü olduğu, ardından eş durumundan Ankara İl Turizm Müdürü olarak atandığı belirtilen yazıda, şimdi de Bakan Yardımcısı görevine getirileceğinin konuşulduğuna yer verilmiştir.
Yazıda, kamu görevine atama ve yükselmelerde liyakatin yerini, siyasi mensubiyet ile akraba, eş- dost kayırmanın aldığı vurgulanmış, siyasi kulislerde Bahar ve Ali Ayvazoğlu çiftinin buna örnek gösterildiği anlatılmıştır.
Yerel siyaset kulislerinde konuşulanların ulusal basında yer alması, konu edilen Bahar ve Ali Ayvazoğlu çiftinden çok, mensubu oldukları parti yetkililerinin tepkisini çekmiştir. İlk olarak Trabzonlu olan bir Bakan sosyal medya hesabından “Saygı Öztürk’ün bu yazısı namussuzluktur. Bugünden sonra bu namus düşmanını kim muhatap alırsa, gözümde aynı namussuzluğun ortağıdır, haysiyet celladıdır. Bahar hanım ahlaklı ve faziletli bir kadındır. Ali Bey’e minnettarız’ paylaşımında bulunmuştur. İktidar partisindeki siyasi kayırmacılığın gündeme getirmesinden rahatsız olan bu Bakan, yazıyı etkisizleştirmek ve yazarı itibarsızlaştırmak için ‘namusa dil uzatıldı’ çarpıtması yapmıştır. Bakanın paylaşımının ardından ‘partili troller’ tarafından sosyal medyada başlatılan linç kampanyası karşısında geri adım atmayan yazar ise ‘sadece gazetecilik yaptığını, kimsenin namusuna dil uzatmadığını’ açıklamakla yetinmiş, okurlarından ve kamuoyunun büyük kesiminden destek de görmüştür. Bu gelişme karşısında söz konusu Bakan da “Arkadaşlık, Saygı’ya ‘ayıp etmişsin özür dile’ demekti. Diyemedin… Bir anneye, kadına iftiraya karşı hep böyle olacağız….Özür dilerim….” paylaşımında bulunmak durumunda kalmıştır.
Basın Konseyi’ne şikayet başvurusunda bulunan Mustafa Akbük, bir partili olduğunu söyleyerek, Sözcü yazarı Saygı Öztürk’ün, söz konusu yazıda Bahar ve Ali Ayvazoğlu çiftinin evlenmeden önce ‘dost hayatı’ yaşadıkları imasında bulunduğunu, bu nedenle Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal ettiğini savunmuştur. Yazıdaki “Ayvazoğlu ilçe binasına sıkça gidip gelmeye başladı. Evli olan Ali Ayvazoğlu, Bahar Hanım’la dostluğunu ilerletti. Ayvazoğlu eşinden ayrıldı ve Bahar Hanım’la evlendi” ifadesinin ‘dost hayatı yaşadılar’ anlamına geldiğini öne sürmüştür.
Türkçe sözlükte ‘dost’ kelimesinin karşılığı “Sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi anlaşan kimse, düşman karşıtı” olarak geçmektedir. Sözlükte yine “Evlilik dışı kadın veya erkeğin ilişki kurduğu kimse, zamazingo” karşılığı da yer almaktadır.
Yazının bütünü ve yazarın üslubu; şikayet konusu edilen ifadelerin sözlükteki birinci anlamıyla kullanıldığını açıkça göstermektedir. Normal düzeydeki bir okuyucu, eşinden ayrıldığı belirtilen Ali Ayvazoğlu’nun, Ak Parti İlçe teşkilatında tanışıp dostluğunu ilerlettiği Bahar hanımla evlendiğinin anlatıldığı ifadelerin ‘dost hayatı yaşadılar’ anlamına geldiği sonucunu çıkarmaz. Aksi ise objektiflikten uzak, çarpıtma ve niyet okumadır.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında 12.08.2020 tarihinde video konferansla yaptığı toplantısında Genel Sekreterlik tarafından hazırlanan raporu müzakere etmiştir.
SONUÇ :
Yüksek Kurul üyeleri şikayet konusu yazıda kamuoyunun yakından bildiği bir gerçeğin dile getirildiğini; bürokraside siyasi kayırmacılığın konu edildiğini ve yerel siyasi kulislerde konuşulanların aktarıldığı görüşünde birleşmiştir.
Üyeler, yazıda Bahar ve Ali Ayvazoğlu çiftinin daha önce bulundukları görevler; birinin siyasette diğerinin bürokraside hızla yükselmesinin konu edilmesinin, kişilik haklarına saldırı ve hakaret kabul edilemeyeceğini dile getirmiştir.
Yüksek Kurul, topluma mal olmuş kişilerin ve özellikle siyasetçilerin, kendilerine yöneltilen eleştirilere normal kişilerden daha fazla tolerans göstermek durumunda olduğunu belirlemiş ve OY BİRLİĞİ ile şikayet konusu yazıda Basın Meslek İlkeleri ihlalinin olmadığına karar vermiştir. Yüksek Kurul yaptığı oylamada;
a) Başvurunun kabulü;
b) Sözcü gazetesinde yayımlanan ‘Trabzon böyle yükseliş görmedi’ başlıklı köşe yazısı nedeniyle Saygı Öztürk hakkında yapılan başvuruda OY BİRLİĞİ ile ‘ŞİKAYETİN YERSİZLİĞİ’ kararı verilmiştir
İlk yorum yapan olun