YÜKSEK KURUL KARARI
DOSYA NO : 2024 – 39
KARAR TARİHİ : 23.10.2024
ŞİKAYET EDEN : Dr. Erkan AKSOY
VEKİLİ : Av. Cengiz BAYRAM
ŞİKAYET EDİLENLER : 1- Selim KUŞÇU (İhlas Haber Ajansı Muhabiri)
2- İsmail Can ÇAM ( İhlas Haber Ajansı Muhabiri)
3- İrfan ALTIKARDEŞ (İHA Genel Koordinatörü)
ŞİKAYET KONUSU:
İHLAS Haber Ajansı’nın (İHA) muhabirleri İsmail Can Çam ve Selim Kuşçu imzasıyla 22.08.2024 tarihinde yayınladığı “Zayıflamak için gittiği özel hastanede hayatını kaybetti” başlıklı haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği iddiasıyla şikâyette bulunulmuştur.
Şikâyetçi olan Dr. Erkan Aksoy’un vekili Av. Cengiz Bayram, Basın Konseyi’ne 12.09.2024 tarihinde yaptığı başvuruda, şikâyete konu haberde müvekkilinin gerçek olmayan iddialarla suçlandığını savunmuştur. Ajansın abonesi bazı yayın kuruluşlarında da yayınlanan haberde, müvekkilinin hedef alınarak, kişisel haklarının ihlal edildiğini, mesleki kariyerine ve saygınlığına zarar verildiğini ileri süren Av. Cengiz Bayram, başvurusunda özetle şu ifadelere yer vermiştir:
“Müvekkil hakkında henüz başlatılmış bir soruşturma dahi yokken hakkında kesin hüküm varmış gibi haber yapılmakta, müvekkil kamuoyunda küçük düşürülmekte, linç edilmektedir. Bunun ilk meyvesi de (!) müvekkilin iş yeri telefonuna gelen tehdit mesajlarıdır. Müvekkil özel sektörde çalışan başarılı bir hekimdir. Bu haberler sonrası müvekkilin ticari itibarı tabiri caizse yerle bir olmuştur. Ekonomik kaybı çok fazladır.
“Ayrıca müvekkil hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin alınması gerekmektedir. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık mensuplarının yaptıkları tıbbi hatalar nedeniyle haklarında adli (cezai) soruşturma açılması, Mesleki Sorumluluk Kurulunun iznine tabi hale getirilmiştir. Dolayısıyla henüz ortada bir soruşturma izni dahi bulunmadığından müvekkilin suçlu olarak haber yapılması basın meslek ilkelerine aykırıdır.”
Ünye Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen habere erişim engeli kararlarının da eklendiği başvuruda, şikâyet edilenler hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 4, 5 ve 9’uncu maddelerini ihlalden gereken kararların alınması talep edilmiştir.
UZLAŞMA ÖNERİSİ:
Şikâyet başvurusu, şikâyet edilen haberde imzaları bulunan İhlas Haber Ajansı muhabirleri İsmail Can Çam ve Selim Kuşçu ile İhlas Haber Ajansı Yayın Koordinatörü İrfan Altıkardeş’e PTT aracılığı ile gönderilmiş ‘alındı’ belgesi gelmiştir.
Şikâyet edilenler, başvurudaki iddialara süresinde yanıt vermemiş ve taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ:
Şikâyet edilen İsmail Can Çam ve Selim Kuşçu imzalı “Zayıflamak için gittiği özel hastanede hayatını kaybetti” başlıklı haber İhlas Haber Ajansı’nda 22.08.2024 tarihinde yayınlanmış ve aynı tarihte ajansın aboneleri tarafından da kullanılmıştır.
Haberde, kilo vermek için mide küçültme ameliyatı olan 26 yaşındaki Neslihan Yılmaz’ın, operasyondan 25 gün sonra vefat etmesi ve ailenin kızlarının ihmal ve tıbbi hata kurbanı olduğu iddiasıyla yargıya başvurması konu edilmiştir. Ameliyatı yapan hekim ve hastane hakkında savcılığa yapılan suç duyurusunun kupürü görsel olarak kullanıldığı haberin spotunda, “Ordu’nun Fatsa ilçesindeki özel bir hastanede, kilo vermek için mide küçültme operasyonu olan 26 yaşındaki Neslihan Yılmaz, işlem sonrası rahatsızlanınca 2 kez daha ameliyat edildi. Bir süre sonra, her biri yaklaşık 5 saat süren 2 ameliyat daha olan genç kız hayatını kaybederken, ailesi ise doktor ve hastaneden şikâyetçi oldu” ifadeleri yer almıştır.
Toplam 10 paragraftan oluşan haberin metninde, Ankara’da bir kurumun çağrı merkezinde çalışan Neslihan Yılmaz’ın fazla kilolarından kurtulmak için Ordu’nun Fatsa İlçesi’ndeki bir özel hastanede (haberde adı veriliyor) şikâyetçi Opr. Dr. Erhan Aksoy tarafından 27.05.2024 tarihinde ameliyat edildiği; taburcu olduktan sonra rahatsızlanınca 12.06.2024 ve 17.06.2024 tarihlerinde iki kez daha ameliyata alındığı ancak 21.06.2024 tarihinde vefat ettiği anlatılmıştır. Haberde, ameliyatları yapan hekim ve hastane hakkında savcılığa yapılan suç duyurusu ve ölen Neslihan Yılmaz’ın annesi Zübeyde Yılmaz’ın olayı anlatımı yer almıştır. “Ameliyat öncesi değerlerin yüksek çıktığı iddiası” “Doktoru, ‘çok su içtiğin için rahatsızlanıyorsun’ dedi” “Kızımı 2 kere daha ameliyata aldılar, çocuğumu mahvettiler” “Kızımın iyi olduğunu söylediler, hayatını kaybetti” “Büyük umutlar ile bu yola çıkmıştı” ara başlıkları altında aile olayı anlatmıştır. Bu anlatıma/iddialara karşı, suçlanan şikâyetçi Opr. Dr. Erhan Aksoy’un görüşüne/cevabına da “Cerrahi olarak bir hata olmadığına eminim, olayın yargıya taşınmasını ben de istiyorum” “Tüp mide ameliyatından sonra mide dönebiliyor” ara başlıkları altında detaylı olarak yer verilmiştir. “Hastane açıklama yapmak istemedi” başlığı altında ameliyatın yapıldığı hastanenin açıklama yapmadığı kaydı da düşülmüştür.
Haber, mide küçültme ameliyatı sonrası vefat eden hastanın ailesinin, kızlarını ihmal ve tıbbi hata sonucu kaybettiklerini iddia ederek savcılığa ‘taksirle ölüme neden olma ve sair suçlar’ gerekçesiyle yaptığı suç duyurusundan hareketle oluşturulmuştur. Muhabirler, hem suç duyurusunda yazılanları hem anne Zübeyde Yılmaz’ın anlatımını/iddialarını çarpıtmadan olduğu gibi aktarmıştır.
Habere konu edilen olay gerçektir ve günceldir, ayrıca haber olarak yayınlanmasında kamusal ilgi söz konusudur. Vefat eden hastanın annesinin anlatımında ve savcılığa yapılan suç duyurusundaki iddialar; bu iddialara karşı şikâyetçi Opr. Dr. Erkan Aksoy’un cevabı/görüşü hiçbir çarpıtma yapılmadan haberde olabildiğince dengeli aktarılmıştır. Başvuruda konu edilen aksine, haberde şikâyetçi Opr. Dr. Erkan Aksoy hakkında soruşturma açıldığı iddiasına ilişkin herhangi bir ifade olmadığı gibi imada dahi bulunulmamıştır.
Şikâyetçinin başvurusunda belirtilen Sulh Ceza Hakimliği’nin ‘soruşturması devam eden olayla ilgili kişisel verilerin paylaşılmasının kişilik haklarına aykırılığı’ gerekçesiyle erişim engeli kararı alması, haberde etik ihlali yapıldığına kanıt teşkil etmez. Yüksek Kurul’un görevi haberi hukuksal yönüyle değil, gazetecilik etiğine uygunluğu yönüyle denetlemektir.
Şikâyet edilen haber, objektiflik ölçütüne uygun üslup ve kurguyla oluşturulmuş; tarafların iddiaları/görüşleri gereken özen ve denge gözetilerek, çarpıtılmadan aktarılmış; olayda görünür gerçek yansıtılmıştır. Gazeteci kaynağının/kaynaklarının öne sürdüğü iddiaların gerçek olup olmadığını ve maddi gerçeği bir savcı gibi araştırmak durumunda değildir. Objektiflik ölçütünün gözetilmesi ve görünür gerçeğin yansıtması haberin yayınlanması için yeterli olacağından herhangi bir etik ihlalinin söz konusu edilmemisi gerekir.
Açıklanan bu nedenlerle şikâyet edilen “Zayıflamak için gittiği özel hastanede hayatını kaybetti” başlıklı haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilmediği kanaatindeyiz. Başvuruyla ilgili ‘Şikâyetin Yersizliği’ kararı alınmasını öneririz.
YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ:
Yüksek Kurul, 23.10.2024 tarihinde yaptığı toplantıda şikâyet başvurusunu görüşmüştür. Genel Sekreterlik raporunun sunulmasının ardından dosyanın müzakeresine geçilmiştir.
Söz alan üyeler, şikâyet edilen haberde etik ihlali yapılmadığına ilişkin rapordaki tespitlerin isabetli; başvuruyla ilgili de şikâyetin yersizliği kararı alınması önerisinin yerinde olduğunda görüş birliğine varmıştır. Haberde, yargıya yapılan suç duyurusunun konu edildiğine dikkat çeken üyeler, ailenin doktor ve hastaneden şikâyetçi olması ve suçlu olduklarını düşünmesinin ölümle sonuçlanan bir durum için doğal bir tepki olduğunu dile getirmiştir.
Haberde her ne kadar hastane ve doktor isimleri açıkça belirtilmişse de söz konusu olayla ilgili her iki tarafın açıklamalarına dengeli şekilde yer verildiği; objektiflik ölçütünün gözetildiği ve herhangi bir çarpıtmanın yapılmadığı üyeler tarafından vurgulanmıştır. Yüksek Kurul, haberde etik ihlali olmadığı ve ‘şikâyetin yersizliği’ kararı alınması konusunda ittifak etmiştir.
SONUÇ:
Müzakerenin tamamlanmasının ardından oylamaya geçilmiştir. Şikâyet edilen haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilmediğini OY BİRLİĞİ ile saptayan Yüksek Kurul, OY BİRLİĞİ ile ‘Şikâyetin Yersizliği’ kararı almıştır.
Sonuç olarak, İhlas Haber Ajansı muhabirleri İsmail Can Çam ve Selim Kuşçu ile İhlas Haber Ajansı Haber Koordinatörü İrfan Altıkardeş haklarındaki başvuruda OY BİRLİĞİ ile ‘ŞİKÂYETİN YERSİZLİĞİ’ kararı verilmiştir.