İSTANBUL’DA BASIN KONSEYLERİ TOPLANTISI

Türkiye Basın Konseyi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun işbirliğinde, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Basın ve Medya Konseyleri 3.Bölgesel Toplantısı İstanbul’da yapıldı.
“Güney Doğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi” konulu toplantı Türkiye Basın Konseyinin ev sahipliğinde düzenlendi. Farklı ülkelerden Basın Konseylerinin temsilcileri, Avrupa Birliği ve UNESCO uzmanları, gazeteciler toplantıda bir araya geldi. Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç , 2023 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye ile ilgili tablonun vahim olduğunun altını çizdi. 180 ülke arasında Türkiye’nin 165’inci sırada yer aldığını,10 bini aşkın gazetecinin işsiz olduğunu vurguladı.

Basın konseyinin medya etiğinin uygulanması ve ifade özgürlüğünün sağlanması için mücadele ettiğini belirten Türenç şunları söyledi:

“Dünyanın bazı bölgelerinde olduğu gibi Türkiye’de de çok zor bir sürecin içinden geçtiğimizi biliyoruz. Ne olursa olsun ifade ve basın özgürlüğü iletişim özgürlüğü için tüm değerlerin yaşatılmasını çok önemsiyoruz. Yüzyıllık Türkiye Cumhuriyeti’nde maalesef Türk medyası çok zor bir dönem yaşıyor. Gazeteciler yazdıkları ve söyledikleri nedeniyle sadece 1 yılda 563 defa hakim karşısına çıkarıldı. 72 gazeteci gözaltına alındı. Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan dezenformasyon yani sansür yasası ile tablo daha da ağırlaştı. Habere ve TV programlarına erişim yasakları konuldu. Hatta, senaryoları beğenilmedi diye dizilere bile yasaklar getirildi.”


İstanbul, Harbiye Crowne Plaza Otel’de 17 Ocak Çarşamba günü başlayan toplantı iki gün sürecek. Toplantıya, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, K. Makedonya, Kosova ve Arnavutluk Basın Konseyleri temsilcileri katılıyor. Toplantının açılışında, Saraybosna UNESCO Antenna Bölge Proje Koordinatörü Joshua Massarenti, organizasyon için Türkiye Basın Konseyine teşekkürlerini iletti.

Video konferans aracılığıyla toplantıya katılan Unesco Paris İletişim ve Bilgi Sektörü Kıdemli Program Uzmanı Ana Christina Ruelas, bilgiye erişim hakkı ve dijital platform içeriklerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, yabancı konukların yanı sıra, Türkiye Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri de katılıyor.

Basın Konseyi heyeti, Ulu Önderimiz Atatürk’ün vefatının 86. yıldönümü nedeniyle özel izinle Anıtkabir’i ziyaret programı gerçekleştirdi.
Haberler

BASIN KONSEYİ HEYETİ ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajda “Aziz Atatürk. Bir asır önce, ‘Basın milletin müşterek sesidir. Basın özgürlüğünden doğacak mahzurların giderilme vasıtası yine basın özgürlüğüdür’ demiştiniz. Ne var ki milletin ortak sesi ve kuvveti, rehberi olduğunu söylediğiniz basının, bir takım güçlerce kuşatma altına alındığını size şikâyet etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi. […]