
8 Ocak 2025 Çarşamba günü, Beyoğlu’nda düzenlenen toplantıda, gazetecilikte etik ve basın özgürlüğü konuları ele alındı. UNESCO ve Avrupa Birliği işbirliğiyle yürütülen “Güney Doğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamu Yararı Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi” projesinin 8 Ocak 2025’te yapılan üçüncü toplantısında, Basın Konseyi Onursal Başkanı Oktay Ekşi, medyanın karşı karşıya olduğu etik sorunlara ve çözüm yollarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ekşi, dijitalleşmenin medya üzerindeki etkilerini değerlendirirken, basın özgürlüğünün korunmasının giderek daha fazla önem kazandığını vurguladı. Dijital platformların ve sosyal medyanın habercilik üzerindeki etkisine dikkat çeken Ekşi, etik ilkelere bağlı kalmanın gazetecilik mesleği açısından vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. Dezenformasyonun yayılmasının, halkın medyaya olan güvenini ciddi şekilde zedelediğini ifade eden Ekşi, güvenilir gazeteciliğin sürdürülmesi için Basın Meslek İlkelerinin günümüz koşullarına uygun olarak güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Toplantıda ayrıca, dijital çağın getirdiği yeni zorluklara karşı medya kuruluşlarının bağımsızlıklarını koruma yolları, yapay zekanın gazetecilikte etik kullanımı ve şeffaflığın artırılması gibi konular ele alındı. Ekşi, Basın Konseyi’nin rolüne vurgu yaparak, etik gazeteciliğin sürdürülebilmesi için uluslararası standartların benimsenmesi gerektiğini belirtti.