
BASIN KONSEYİ YÜKSEK KURUL KARARI
DOSYA NO : 2025-07
KARAR TARİHİ: 19.02.2025
ŞİKAYET EDEN : PROF. TURGAY ÇOŞGUN – PROF. BARIŞ SAYIN
ŞİKAYET EDİLEN : YENİ ŞAFAK GAZETESİ (Sorumlu Haber Müdürü Ersin Çelik)
ŞİKAYET KONUSU : Yeni Şafak Gazetesi’nde 16 Aralık 2024 tarihinde yayınlanan “Yargıda Bilirkişi Çetesi: Kolon Kesmekle Bina Yıkılmazmış” ve 17 Aralık 2024 tarihinde yayınlanan “”Bilirkişi Çetesinin Yeni Marifeti” başlıklı haberlerde Basın Meslek İlkeleri’nin 3,4,9, 10 ve 13. Maddelerinin ihlal edildiği belirtilmektedir.
AÇIKLAMALAR
Şikayetçi Sayın Turgay Çoşgun ve Sayın Barış Sayın, Yeni Şafak Gazetesi’nin de bulunduğu ALBAYRAK HOLDİNG BİNASINA ait iki ayrı dava dosyasına mahkeme tarafından bilirkişi olarak atanmış 5 isimden ikisidir. Hazırlanan raporlar 01 Temmuz 2024’te ilgili dava dosyasına sunulmuştur.
İlgili raporun sunulmasından yaklaşık 6 ay sonra, Yeni Şafak Gazetesi, şikayetçilerin isimleri ve fotoğrafları kullanılarak arka arkaya iki haber yayınlamıştır. 16 Aralık 2024 tarihinde yayınlanan ilk haber “Yargıda Bilirkişi Çetesi. Kolon Kesmekle Bina Yıkılmazmış” başlığını taşımaktadır. 17 Aralık 2024 tarihli ikinci haber ise “Bilirkişi Çetesinin Yeni Marifeti” başlığını taşımaktadır. Sayın Turgay Çoşgun ve Sayın Barış Sayın, haklarında yayınlanan bu iki haberin maksatlı, yıpratmaya yönelik ve iftira niteliği taşıdığını ve tamamen gerçek dışı olduğunu belirtmektedirler. Yeni Şafak Gazetesi’nin içinde bulunduğu binanın kullanımı hakkında hazırlanan raporda imzası bulunan bu kişiler, gazetenin bu nedenle kendilerine yönelik iftira niteliği taşıyan haberler yayınladığını yani gazetecilik faaliyetinin kötüye kullanıldığını ileri sürmektedirler.
Bu nedenle bilirkişi heyet üyelerinin tamamı bu haberler nedeniyle bazı sosyal medya platformlarında hedef gösterilmişlerdir. Ayrıca şikayetçiler, yayınlanan bu iki haberin Kişisel Verilerin Korunmasına Dair Kanuna aykırılık taşıdığını ileri sürmektedirler. Şikayetçiler Turgay Çoşgun ve Banış Sayın şikayet dilekçelerinde şu ifadeleri kullanmaktadırlar:
“Şikâyet edilen Yenişafak Gazetesinin 16/12/2024 ve 17/12/2024 tarihli iftira içerikli haberlerin tamamen kasıtlı ve kötü niyetli olduğu, dürüstlük ve doğruluk ilkesini kendisine şiar edinen tarafımızı/bilirkişi heyetimiz ile yargı mensuplarını baskı altına alarak, ayrıca ALBAYRAK HOLDING binasına ait iki ayrı davada, sahip oldukları medyayı kullanarak, algı oluşturmaları ve itibar suikastında bulunmalarının, yargılama faaliyetlerini engellemeye ve kendi istekleri doğrultusunda süreçleri yönetme arzusuna yönelik olduğu tartışmasız bir husustur”
Turgay Çoşgun ve Barış Sayın yukarıdaki gerekçelerle Yeni Şafak Gazetesi’nin yayınladığı iki haberin Basın Meslek İlkeleri’nin 3,4,9,10 ve 13. Maddelerine aykırılık taşıdığını savunmakta ve Basın Konseyi Yüksek Kurulu’na gereğinin yapılması için başvurmaktadırlar.
UZLAŞMA ÖNERİSİ
Şikayetçi Turgay Çoşgun ile görüşmemizde Yeni Şafak Gazetesi ile herhangi bir şekilde uzlaşı olasılığının olmadığı tarağımıza iletilmiştir. Diğer şikayetçi olan Barış Sayın da Turgay Çoşgun ile ortak hareket etmektedir ve aynı görüşleri paylaşmaktadır. Barış Sayın’ın da Yeni Şafak Gazetesi ile uzlaşma isteği olmadığını ifade etmiştir.
Yeni Şafak Gazetesi’ne Basın Konseyi’nin postayla gönderdiği bildirime şu ana dek bir yanıt verilmemiştir.
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ
Yayınlanan haberler incelendiğinde Yeni Şafak Gazetesi’nin kullandığı haber dilinin, bir amaca matuf olduğu şüphesi uyanmaktadır. Gazetenin bağlı olduğu ALBAYRAK Holding’in bulunduğu bina ile ilgili mahkemeye intikal etmiş davayı etkilemek için iki bilirkişi hakkında maksatlı haberlerin yayınlandığı görülmektedir. 16 Aralık’ta yayınlanan ilk haberde bilirkişiler hakkında kullanılan ifadeler taraflı ve yorum içermektedir. Mahkeme tarafından bilirkişi olarak atanan Turgay Çoşgun ve Barış Sayın’ın fotoğrafları yayınlanmış, Turgay Çoşgun’un fotoğrafı “BİLİRKİŞİ RÜŞVET İSTEDİ” başlığının üstüne yerleştirilmiştir. Haberin içinde ise Turgay Çoşgun’dan değil başka kişilerden söz edilmektedir.
Ayrıca bu iki bilirkişinin Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan EZGİ Apartmanı davasına da bilirkişi olarak atandığı anımsatılarak “Ezgi Apartmanı Skandalından da O Çıktı” başlığı kullanılarak sanki apartmanın yıkılmasından Turgay Çoşgun ve Barış Sayın’ın sorumlu olduğu intibaı yaratılmak istenmiştir. Haberde Ezgi Apartmanı ile ilgili hiçbir teknik bilgiye ve rapora yer verilmemiştir.
Aynı gazetede 17 Aralık 2024’te yayınlanan ikinci haberde de benzer ifadeler ve suçlamalar vardır. Yayınlanan haberde “Çeteleşmiş Bilirkişiler Var” başlığının üstünde Turgay Çoşgun’un fotoğrafı kullanılmış, haberin içinde ise tamamen yoruma dayalı ve bilirkişileri suçlayıcı ifadelere yer verilmiştir. Örneğin şu ifade dikkat çekicidir: “Çeteleşmiş bilirkişilerin rüşvet, siyasi görüş ayrılığı, dini inanç gibi nedenlerle yanlı rapor hazırlamaları yüzünden zarar gördüğü, raporların yüzde 80’inin yanlış, hatalı olduğu belirtildi.”
Ancak bunu kimin belirttiği, yüzde 80 oranının nereden alındığı kaynak olarak yazılmamıştır. Haber bu haliyle tamamen yoruma dayalı, maksatlı bir görüntü arz etmektedir.
Sayın Turgay Çoşgun bu iki haberle ilgili olarak TEKZİP metni gönderdiklerini ancak tekzip metninin gazetede yayımlanmadığını belirtmiştir. Tekzip metninin 6 Şubat 2025’te teslim edildiği görülmektedir.
Tüm bu bilgi ve belgeler muvacehesinde;
Yeni Şafak Gazetesi’nde 16 ve 17 Aralık 2024 tarihlerinde yayınlanan iki haberin Basın Meslek İlkeleri’nin “Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir” şeklindeki 3. Maddesine,
“Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4.maddesine,
“Yasaların suç saydığı eylemler gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez” şeklindeki 10. Maddesine aykırılık taşımaktadır.
Bu nedenle Genel Sekreterlik olarak YENİ ŞAFAK Gazetesi’ne KINAMA cezası verilmesini önermekteyiz.
YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ
Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri şikayet konusu olan haberin yoruma dayalı ve belirli bir maksatla hazırlanmış olduğu görüşünü belirterek, gazetecilik mesleğinin kişisel çıkarlara alet edilmesinin yanlış olduğunu kaydetmişlerdir. Toplantıya katılan üyeler Genel Sekreterliğin görüşüne katıldıklarını ifade etmekle birlikte, ihlal edilen maddelerin arasına Basın Meslek İlkeleri’nin “Basın organları yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” şeklindeki 16. maddesinin de eklenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
SONUÇ
Müzakerelerin tamamlanmasından sonra oylamaya geçilmiştir.
Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri yayınlanan iki haberde Genel Sekreterliğin yukarıda açık olarak ifade edilen 3, 4 ve 10. maddelerinin İHLAL edildiği görüşüne katıldıklarını belirtmişlerdir.
Üyeler yine oybirliğiyle ihlal edilen maddeler arasına “Basın organları yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” şeklindeki 16. maddenin de eklenmesini istemiştir.
Basın Konseyi Yüksek Kurulu şikayet edilen iki haberde OYBİRLİĞİYLE Basın Meslek İlkeleri’nin 3,4, 10 ve 16. Maddelerin ihlal edildiğine karar vermiştir.
Yapılan oylamada Basın Konseyi Yüksek Kurulu YENİ ŞAFAK Gazetesi’ne OY ÇOKLUĞUYLA KINAMA kararı verilmesine karar vermiştir.