AKASYAM HABER HAKKINDAKİ BAŞVURUDA ‘ŞİKÂYETİN YERSİZLİĞİ’ KARARI

BK YÜKSEK KURULU KARARI

DOSYA NO: 2024 – 46

KARAR TARİHİ: 25.12. 2024

ŞİKAYET EDEN: HASAN ULUSOY

VEKİLİ: Av. GAMZE ÇELİKKOL
Halil Rıfat Paşa Mahallesi Teoman Sokak No:2 Şişli/İSTANBUL

ŞİKAYET EDİLEN: AKASYAM HABER (akasyam.com)

ŞİKAYET KONUSU:

Akasyam Haber (akasyam.com) adlı haber sitesinde 21.10.2024 tarihinde saat 17:45’te yayınlanan “OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na Açık Mektup / Soruşturmaya Kim Müdahale Ediyor!” başlıklı haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği iddiasıyla şikayette bulunulmuştur.
Şikayet başvurusunda, Basın Meslek İlkeleri’nin bazı maddelerine atıfta bulunularak, şikayet sahibi “müvekkilin kişilik haklarına saldırı niteliğinde olan haber için yayıncı hakkında idari yaptırım kararı verilmesi” talep edilmiştir.
Hem şikayet hem de şikayete konu olan haberde bazı belirsizlikler yer almaktadır. Bu belirsizlikler nedeniyle konunun ve şikayetin anlaşılabilmesi, dolayısıyla doğru karar verilebilmesi için öncelikle şikayet eden ile şikayet edilen arasında geçtiğimiz yıl yaşanan ve yine şikayet yoluyla Basın Konseyi Yüksek Kurulu’nun da gündemine taşınan olayı hatırlatma ihtiyacı duyulmuştur.
Şöyle ki;
BKYK’nun 2023 – 08 numaralı dosyayla karara bağladığı şikayet konusu, yine önümüzde bulunan dosyadaki şikayetçi Hasan Ulusoy ile akasyam.com internet sitesi yayın yönetmeni Recep Yazgan arasında yaşanan olaya ilişkindir.
Geçtiğimiz yıl BKYK’un gündemine gelen olayda; AKASYAM.COM internet haber sitesinde 24.01.2023 tarihinde yayınlanan “OMÜ Tıp
Fakültesi’nin Ağzı Bozuk Terbiyesiz Doktoru” ve 28.01.2023 tarihinde “Hani Sözünün arkasındaydın” başlıklı haberlerde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği iddiasıyla şikâyette bulunulmuştur.
Şikâyetçi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ulusoy’un vekili Av. Gamze Çelikkol, Basın Konseyi’ne 01.02.2023 tarihinde yaptığı başvuruda, söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığını; “OMÜ Tıp Fakültesi’nin Ağzı Bozuk Terbiyesiz Doktoru”, “Dr. Hasan Ulusoy’un ağzı bozuk, terbiyesizce gevşek hareketleri”, “İpini kopartarak her fırsatta meslektaşlarına ‘o. çocuğu’ diyen profesör, sözde doktor Hasan Ulusoy” ifadeleriyle iftira atılıp hakaret edildiğini ileri sürmüştür.
Yargıya başvurarak habere erişim engeli kararı aldırdıklarını, ancak şikâyet edilenin bunu uygulamadığı ileri sürülen şikâyet dilekçesinde özetle şu ifadelere yer verilmiştir:
“Haber içeriği, gerçeği yansıtmamakta olup müvekkil hakkında idare, hastane ve üniversite çalışanları, hastalar ve kamuoyu nezdinde olumsuz algı oluşturulmaya çalışılmakta bu yapılırken yanlış bilgi verilmekte ve müvekkile hakaret edilmektedir. Müvekkil hakkında haberlerde yer verilenler baştan aşağı yalandır, iftiradır. Haberlerde müvekkilin kişilik haklarına saldırılmaktadır. Bu haber sitesi bunu sürekli hale getirmiştir. Bu haberlerde müvekkil hedef gösterilmekte ve hastaları nezdinde küçük düşürülmektedir. Bu haberlerin doğru olduğunu zannedenler müvekkile hakaret etmeye cesaret bulmuşlardır.”
Başvuruda, şikâyet edilen internet sitesinin sorumluları hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 4, 6 ve 13’üncü maddelerini ihlalden karar alınması talep edilmiştir.
Şikayet üzerine Genel Sekreterlik’in uzlaşma önerisi karşılık bulmamış, şikayet edilen Recep Yazgan yazılı yanıt göndermiştir.
Yazgan yanıtında; “Kendilerine gelen ihbar üzerine şikâyetçi Prof.
Dr. Hasan Ulusoy’un 216 kişinin bulunduğu ‘OMÜ Genç Akademisyenler ‘ WhatsApp grubunda yaptığı paylaşımların haberleştirildiğini savunmuştur.
Şikâyetçinin, kadın akademisyenlerin de olduğu WhatsApp grubunda “O.
çocuğunun biri üniversitemiz hakkında yalan haberler yaptırıyor” paylaşımında
bulunduğunu savunan şikâyet edilen, bunu haberleştirdiğini belirtmiştir. Yargıya başvurup habere erişim engeli kararı aldıran şikâyetçinin bu kez aynı grupta “Benim hakkımda aşağıdaki haberi yapana, ‘O. çocuğu…’ dedim ve sözümün arkasındayım. Evet benim beynim bu aralar böyle çalışıyor. O. çocuğunun biri üniversitemiz hakkında yalan haberler yaptırıyor” paylaşımı yapınca ikinci haberi yayınladığını belirten şikayet edilen savunmasında şu ifadelere yer vermiştir:
“Üslup sıkıntısı olan birisinin doktorluk mesleğini de layıkıyla yerine getiremeyeceğini, adı geçenin aralarında bayanların da bulunduğu grupta bu ve benzeri cümleler kurmasına göz yumulursa, benzer ifadeleri toplum içerisinde de kullanmanın sakıncasının farkına varamayacağını düşünerek haberi yapmanın toplumu ilgilendiren bir yanı olduğunu düşündüm.
Meslektaşlarına, ‘O. çocuğu…’ şeklinde hitap eden bir doktorun psikolojik problemleri olduğuna inandığım için yapmış olduğum haberin, kendisine çeki düzen vermesi bakımından faydalı olabileceğini de düşünüyorum. Adı geçenin doktor olması, ‘O.çocuğu…’ ifadesini kullandığı kişilerin arasında haber kaynağıyla birlikte haberi yapanın da yer alması bakımından bu haberi yapmanın gerekli olduğuna inanıyorum. Adı geçen sözünün arkasındaysa, haberimize de bir itirazının olmaması gerekirdi. Hem kullandığı dilin arkasında duracak ve hem de bunun ifşa olmasını istemeyecek. Böyle bir haber, ihbar geldiğinde delilleriyle birlikte haberleştirmemek, kayıtsız kalmak hem Hipokrat, hem insanlık ve hem de medya ahlakı bakımından sorunlu olurdu.”
Basın Konseyi Yüksek Kurulu 15.03.2023 tarihinde yaptığı toplantıda şikâyet
başvurusunu görüşmüştür. Genel Sekreterin hazırladığı raporu sunmasının ardından dosyanın müzakeresine geçmiştir.
Söz alan üyeler, öncelikle habere konu olan üniversite öğretim üyesi olan
şikâyetçinin, WhatsApp grubundan meslektaşlarına yönelik yaptığı küfürlü paylaşımın asla onaylanamayacağını vurgulamıştır. Grubunun kamuya kapalı olduğuna dikkat çeken üyeler, sadece izin verilen kişilerin görebildiği küfürlü paylaşımın haber konusu yapılmasının özel hayatın ifşası olup olmadığını tartışmıştır. Şikâyetçinin kamusal görev yapan tanınan bir kişi olması, kendisiyle ve üniversiteyle ilgili medyaya bilgi sızdırdığını iddia ettiği meslektaşını hedef alan küfürlü paylaşımda bulunmasının, özel hayat korumasında olamayacağı görüşünde üyeler ittifak etmiştir. Yüksek Kurul, tartışmalar sonunda şikâyet edilen haberlerin yayınlanmasının değil, kurgu ve üslubunun sorunlu olduğu görüşünde birleşmiştir. Üyeler, şikâyet edilen haberlerde “Sözde profesör, sözde doktor”, “Ağzı bozuk terbiyesiz”, “Ağzı bozuk gevşek”, “İpini koparan” ve “Hipokrat yemininde sözünde durmayan” ifadeleriyle haber verme amacının dışına çıkılması; eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarının aşılmasının etik ihlali oluşturduğu görüşünde birleşmiştir.
Yüksek Kurul müzakerenin tamamlanmasının ardından oylamaya geçmiştir. Şikâyet edilen haberde Basın Meslek İlkeleri’nin “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü maddesinin ihlal edildiğini OY BİRLİĞİ ile saptayan Yüksek Kurul, yine OY BİRLİĞİ ile “UYARI” kararı almıştır.
Sonuç olarak; şikâyet edilen AKASYAMHABER.COM Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 4’üncü maddesini ihlalden OY BİRLİĞİ ile UYARI’ yaptırımı uygulanmasına karar verilmiştir.
Görüldüğü üzere; BKYK, geçtiğimiz yıl gündemine gelen olayda, “Habere konu olan üniversite öğretim üyesi olan şikâyetçinin, WhatsApp grubundan meslektaşlarına yönelik yaptığı küfürlü paylaşımın asla onaylanamayacağını vurgulamış”, yani, “O. ÇOCUĞU” ifadesini kullanan şikayetçinin bununla ilgili şikayetini yersiz bulmuştur.
BKYK’nun bugün gündeminde olan son şikayet konusuna gelecek olursak;
Akasyam Haber (akasyam.com) adlı haber sitesinde 21.10.2024 tarihinde saat 17:45’te, “OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na Açık Mektup / Soruşturmaya Kim Müdahale Ediyor!” başlıklı bir haber yayınlanmıştır. Haberin flaşında, “OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na açık mektup. OMÜ Tıp Fakültesi’nde bir öğretim üyesi, soruşturma kapsamında olmayan konuları kimin
soruşturmaya dahil ettiğini soruyor” denilerek 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir öğretim üyesinin dekanlığın kendisi hakkında açtığı bir soruşturmaya ilişkin bir “Açık Mektubu” yayınlanmıştır. Haberde adı belirtilmeyen öğretim üyesinin “Açık Mektubu”nda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ve Fakülte Disiplin Kurulu Üyelerine yazdığı açık mektupta, “Soruşturma konusu olmayan konuların soruşturmaya dahil edilmesi ve bunların fezleke de olduğunu bildiren şerefsiz ortaya çıkmadan yani soruşturmaya müdahale eden O. Çocuğu ortaya çıkmadan savunma vermeyeceğim’ diye yazdığı” ifade edilmiştir.
Bir haberi oluşturan temel ögelerin eksikliğinin fazlasıyla görüldüğü “Haber”den anlaşıldığı kadarıyla, adı belirtilmeyen öğretim üyesi hakkında Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından yine hangi konuda olduğu anlaşılmayan bir soruşturma yürütülmektedir. Akasyam Haber adlı internet sitesinde “Haber” olarak yayınlanan “Açık Mektup”ta, sözkonusu öğretim üyesi özetle şunları yazmaktadır:
“13.9.2024 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığınca tarafımdan savunma istenmiştir. Savunmam istenirken hazırlanan fezlekede cinsiyetçilik yaptığıma dair iddialar olduğu ve bu konuda soruşturma konusu olmamasına rağmen savunma vermem gerektiği belirtilmiştir. Söz konusu soruşturmada, soruşturmacı Prof. Dr. Mustafa Kemal Demirağ bana cinsiyetçilik yaptığıma
dair bir iddia olduğunu belirtmedi ve böyle bir fezleke de yazmadı.
Hazırlanan fezlekede de cinsiyetçilik yaptığıma dair bir ifadeye rastlamadım. Böyle bir hareketin, yani fezlekede yazmayan iddiayı uydurup disiplin soruşturmasına müdahele etmek son derece alçakça bir harekettir ve etik ilkelerle bağdaşmamaktadır.”
Kim olduğu bilinmeyen öğretim üyesi, “Açık Mektubun” devamında da, “Soruşturma konusu olmayan konuların soruşturmaya dahil edilmesi ve bunların fezleke de olduğunu bildiren şerefsiz ortaya çıkmadan yani soruşturmaya müdahale eden O. Çocuğu ortaya çıkmadan
savunma vermeyeceğim” demektedir.
“Açık Mektup”ta, BKYK’na vekili üzerinden şikayette bulunan Hasan Ulusoy’un adının geçtiği ifadeler şöyledir:
“Daha önce tarafımı kast ederek O. Çocuğu diyen Hasan Ulusoy hakkında Dekan Cengiz Çokluk soruşturma başlatmamıştır. Bu durumdan cesaret alan Hasan Ulusoy bu hakaretini daha sonra başka platformlarda da söylemiştir. Dekanlık tarafından O. Çocuğu diye yazmanın soruşturma gerektirmediği düşünüldüğünden ben de bu ifadeyi yazdım. Herkesten böyle bir ifadeyi okumak zorunda kaldığı için özür dilerim. Ancak olayın ört bas edilmeye çalışıldığı da ortadadır. Böyle bir ifade kullanımı konuya daha fazla dikkat çekerek
savunma hakkımı sağlayacağı da gerçektir. Yoksa bana kalsa O. Çocuğu ifadesi cinsiyetçi bir ifadedir.”
Şikayetçi, şikayet dilekçesinde, Akasyam Haber internet sitesinde haber olarak yayınlanan “Açık Mektup”tan geniş alıntılara yer vererek, “O. Cocuğu, OMÜ’de öğretim üyesi ve Hasan Ulusoy ibareleri aynı metinde geçirilerek müvekkil hakkında idare, hastane ve üniversite çalışanları, hastalar ve kamuoyu nezdinde olumsuz algı oluşturulmaya çalışılmakta, bu yapılırken yanlış bilgi verilmekte ve müvekkile hakaret de edilmektedir. Hukuka aykırı eylemde bulunan, mağdurun ismini açıkça belirtmemiş veya isnat ettiği fiili üstü kapalı geçiştirmişse, isnadın mahiyetinde ve mağdurun şahsına matufiyetinde karineler varsa hem isim zikredilmiş hem de hakaret vaki olmuş sayılır” demektedir.
Şikayet dilekçesinin devamında, sitedeki haberin “ısmarlama, parayla yaptırılmış” olduğu, “şikayetli internet sitesinin müvekkile  hakaret etmeyi sürekli hale getirdiği” iddia edilmiş, sitenin “daha evvel müvekkil hakkındaki haberlerine defalarca erişim engeli getirildiği, şikayetli siteye Basın Konseyi tarafından idari yaptırım uygulandığı” belirtilmiş ve “OMU Tıp Fakültesi Dekanlığı’na açık mektup” başlıklı haber için yayıncı hakkında idari yaptırım kararı verilmesi” talep edilmiştir.

UZLAŞMA ÖNERİSİ:

Şikayet başvurusu, haberin yayınlandığı Akasyam Haber internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan’a 04.11.2024 tarihinde PTT aracılığıyla gönderilmiştir. Şikayet edilen, başvurudaki iddialara 19. 11. 2024 tarihinde yazılı olarak yanıt vermiştir. Şikayet edilen Recep Yazgan yazılı yanıtında özetle, “Söz konusu haberin şikayetçi Hasan Ulusoy’la alakalı olmadığını, kendisine e posta yoluyla ulaştırılan bir şikayet mektubunu haberleştirdiğini, O. Çocuğu ifadesinin herhangi birisi kastedilerek kullanılmadığını, Hasan Ulusoy’un daha önce kullanmış olduğu ve cezai işleme tabi tutulmadığı O. Çocuğu ifadesinin şikayetçiden ödünç alınarak kullanıldığını, haberde mezkur ifadenin soruşturmaya müdahale eden kişi için kullanıldığını” belirtmiş ve “Şikayetçi Hasan Ulusoy soruşturmaya müdahale eden kişi değilse mezkur açık mektupta onu ilgilendiren bir durum yoktur” demiştir.

GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ:

“OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na Açık Mektup / Soruşturmaya Kim Müdahale Ediyor!” başlıklı haber, Akasyam Haber (akasyam.com) adlı haber sitesinde 21.10.2024 tarihinde saat 17:45’te yayınlanmıştır.
Akasyam Haber sitesinin genel yayın yönetmeni Recep Yazgan’la şikayetçi Hasan Ulusoy arasında geçtiğimiz yıl BKYK’nun da gündemine gelen ve içinde “O. Çocuğu” ifadesinin de yer aldığı ve mahkeme kararıyla erişim engeline de konu olan ve mahiyetini tam olarak bilmediğimiz bir “anlaşmazlık” bulunduğu anlaşılmaktadır.  Aynı zamanda, kimliği belirtilmeyen öğretim üyesinin internet sitesinde yayınlanan “Açık Mektubu”ndaki, “Daha önce tarafımı kastederek O. Çocuğu diyen Hasan Ulusoy hakkında Dekan Cengiz Çokluk soruşturma başlatmamıştır. Bu durumdan cesaret alan Hasan Ulusoy bu hakaretini daha sonra başka platformlarda da söylemiştir. Dekanlık tarafından O. Çocuğu diye yazmanın soruşturma gerektirmediği düşünüldüğünden ben de bu ifadeyi yazdım” şeklindeki ifadesinden anlaşıldığına göre, bu öğretim üyesiyle Hasan Ulusoy arasında da bir “sorun” olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, Akasyam Haber Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan’ın, içinde “O. Çocuğu” ifadesi ve “Hasan Ulusoy” isimlerinin de birlikte geçtiği “Açık Mektubu” kasıtlı olarak yayınladığı düşünülebilir.
Ancak, internet sitesinde yayınlanan “Açık Mektup”un sahibi olan ve kimliği bilinmeyen öğretim üyesinin, “Soruşturma konusu olmayan konuların fezlekede olduğunu bildiren şerefsiz… Soruşturmaya müdahale eden O. Çocuğu” cümleleriyle itham ettiği kişinin şikayetçi Hasan Ulusoy olduğuna dair net bir ifade bulunmamaktadır. Haberde suçlanan kişi başka bir kişi de olabilir. Eğer, haberde itham edilen kişinin şikayetçi Hasan Ulusoy olduğu kesin olarak anlaşılmış olsaydı, Akasyam Haber Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan, Basın Meslek İlkeleri’nin 3 ve 12’inci maddelerine göre değerlendirmeye tabi tutulabilirdi. Ancak, bu değerlendirmeyi gerekli kılacak netlik bulunmamaktadır. Şikaye edilen de, BK’ne gönderdiği cevapta, zaten, “O. Çocuğu ifadesinin herhangi birisi kastedilerek kullanılmadığını, Hasan Ulusoy’un daha önce kullanmış olduğu ve cezai işleme tabi tutulmadığı O. Çocuğu ifadesinin şikayetçiden ödünç alınarak kullanıldığını” belirtmiştir.
Bu nedenle, Akasyam Haber internet sitesiyle ilgili şikayet konusunda “ŞİKAYETİ YERSİZ BULMA” kararı alınmasını öneririz.

YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ VE KARAR:

Basın Konseyi Yüksek Kurulu şikayet başvurusunu 25.12.2024 tarihinde yaptığı toplantıda görüşmüştür. Genel Sekreterlik raporunun okunmasından sonra dosyanın müzakeresine geçilmiştir.
Söz alan bir üye, şikayete konu olan haberdeki ifadelerin sorunlu olduğunu, basın meslek ilkelerine aykırılık olmasa da bu durumun göz önünde tutulması gerektiğini kaydetmiştir. Diğer bazı üyeler de, yine meslek ilkelerine aykırılık
oluşturmasa da haberde ortaya konulan ifadelerin etik değerlere uygun düşmediğini, dolayısıyla haberi yayınlayan sitenin  uyarılması gerektiğini belirtmiştir.
Şikayet dosyasıyla ilgili müzakerenin tamamlanmasının ardından oylamaya geçilmiştir. Oylama sonucunda, 14 üye genel sekreterlik raporundaki tespit ve öneriye katılarak, şikayet konusu haberde, şikayetçinin iddia ettiği gibi Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilmediği yönünde oy kullanmıştır. Basın Meslek İlkeleri’nin 4’üncü ve 5’inci maddelerinin ihlal edildiğini savunan 2 üye ise şikayet edilen hakkında “UYARI” kararı alınması yönünde oy kullanmıştır.
Sonuç olarak; Akasyam Haber (akasyam.com) adlı haber sitesinde 21.10.2024 tarihinde yayınlanan “OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na Açık Mektup / Soruşturmaya Kim Müdahale Ediyor!” başlıklı haberle ilgili şikayette, OY ÇOKLUĞUYLA “ŞİKAYETİ YERSİZ BULMA” kararı verilmiştir.