
BK YÜKSEK KURULU KARARI
DOSYA NO : 2024 – 47
KARAR TARİHİ: 25.12. 2024
ŞİKAYET EDEN : SEYHAN ÖZCAN
VEKİLİ : Av. İdil KOTRACI YALÇIN
Bostancı Mah. Balçiçeği Sok. No:1/1 K.7 D.9 Selçuk Apt. Kadıköy İST.
ŞİKAYET EDİLEN : ALTAN SANCAR, Sözcü Gazetesi Muhabiri
ŞİKAYET KONUSU :
Sözcü Gazetesi’nin internet sitesi www.sozcu.com.tr’de 16 Kasım 2024 tarihinde yayınlanan “İstanbul’da Özel Bir Hastane ile İlgili Skandal İddia” başlıklı haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği iddiasıyla 22 Kasım 2024’te şikayette bulunulmuştur.
Şikayet başvurusunda söz konusu haber içeriğinden alıntılar yapılarak, “Haber içeriğinde Şişli Kolan Hastanesinde müvekkil Op. Dr. Seyhan Özcan tarafından sezeryan ile doğumu gerçekleştirilen Ceren Çorum isimli şahsın
iddialarına yer verilmiş; anılı şahıs tarafından özetle gebeliğin müvekkil tarafından takip edildiği, gebeliği boyunca tüm tetkiklerin yapıldığı ve herhangi bir sorun yaşanmadığı, bir süre sonra müvekkil tarafından ‘21 Ekim’de doğumun planlandığı, müvekkil tarafından tanzim edilen doğum raporunda bebeğin 38 hafta 4 günlük iken 3700 kg (3 kilo 700 gram olmalı), sağlıklı olarak dünyaya geldiğinin yazılmış olduğu, ancak doğum sonrası bebekle ilgilenen pediyatri ekibi tarafından bebeğin sağlık durumu ile ilgili çelişkili ifadelerin kullanıldığı, akabinde yine pediyatri bölümü yetkilileri tarafından tanzim edilen epikriz raporunda bebeğin 33 haftalık olarak yazılmış olduğunun tespit edildiği, hal böyle iken almış oldukları sağlık hizmeti ile ilgili endişelerinin olduğuna ilişkin ifadeler yer almaktadır” denilmiştir.
Dilekçede, özetle, “Haberin o günlerde gündemde olan “Yeni doğan Çetesi” olayıyla benzerliğinden dolayı yapılmış olmasının anlayışla karşılandığı, ancak haber içeriğine ilişkin detaylı bir inceleme yapılmamış, hangi hekimin görevi ve görevinin sınırları nelerdir, doğum raporu hangi hekim, bebeğin doğum sonrası epikriz raporu hangi hekim tarafından düzenlendiğinin araştırılmadığı, suçlamaların odağı olan ve hatalı düzenlendiği iddia edilen bebeğin doğum sonrası epikriz raporunun tanzimi sürecinde hiçbir dahli olmayan müvekkilin tam adının sanki hatalı rapor kendisi tarafından düzenlenmiş gibi haber metninde tam ve açık şekilde tekrarla kullanıldığı” belirtilmiştir.
Şikayet dilekçesinin devamında da, “Hatalı olduğu iddia olunan bebeğin doğum sonrası epikriz raporu pediyatri hekimleri tarafından düzenlenmektedir. Müvekkilin görevi ise doğumu gerçekleştirmekle sona ermektedir. Dolayısıyla bebeğin doğum sonrası sürecine müvekkilin hiçbir dahli yoktur. Buna rağmen haberde, pediyatri hekimleri ve/veya sürece dahil olmuş ekibin adı geçmez iken devamlı şekilde müvekkil adı kullanılmıştır” ifadelerine yer verilmiştir.
Şikayetçi vekili dilekçesinde, “Haberin, müvekkilinin kariyerini, itibarını zedelediğini, toplum önünde açık hedef haline getirdiğini, toplumun müvekkile kin ve öfke duymasına neden olduğunu” iddia etmiş ve “Müvekkilinin can güvenliğinden endişe duyulduğunu” savunmuştur.
Sonuç olarak, şikayet dilekçesinde, haberin Basın Meslek İlkeleri’nin 4’üncü, 6’ıncı, 9’uncu, 12’inci ve 13’üncü maddelerine aykırı olduğuna dikkat çekilmiş ve haberin engellenmesi veya içeriğin kaldırılması talep edilmiştir.
UZLAŞMA ÖNERİSİ :
Şikayet başvurusu, haberi yapan muhabir Altan Sancar’a iletilmiş, kendisi mail yoluyla yanıt göndermiştir. Yanıtında, haberini savunmuş, şikayetçinin iddialarını reddetmiştir. Şikayet edilen muhabir Altan Sancar, yanıtında, “İlk defa Basın Konseyi’ne şikayet edildiğini, iktidara ve muhalefete dair yaptığı haberlerle, yolsuzluk temalı yaptığı tüm haberleriyle ilgili (Basın Konseyi’ne) şikayet olmadığını, defalarca adli makamlara şikayetler olduğunu, ancak hiçbir bir haberi nedeniyle ceza almadığını, tüm şikayetlerin takipsizlik ile sonuçlandığını” belirtmiştir. Şikayete konu olan haberiyle ilgili olarak da, şunları ifade etmiştir:
“Habere konu hasta CİMER’e bir başvuru yapmış ve suç duyurusunda da bulunmuştur. Ayrıca ben söz konusu haber için hastaneyi arayarak yönetimden birçok isme de sorularımı yönelttim. Bu cevaplar için hastanenin çağrı merkezinin kayıtlarına ulaşılabilir kendileri. Eklemek isterim ki haberi hazırlarken çok sayıda uzman hekimden danışmanlık almış, tüm belgeleri incelemiş olarak haberimi hazırladım. Şikayet sahibinin uzun dilekçesinde meslek dersi verilmek istense de bugüne kadar meslek etik ve ilkelerine uyan bir gazeteci olarak bunları dikkate almam dahi söz konusu olamaz.”
Cevabi yazıdan da anlaşılacağı üzere, şikayet edilen, uzlaşma ihtiyacında bulunmamıştır.
GENEL SEKRETRLİK GÖRÜŞÜ :
Öncelikle, şikayetçi, söz konusu haberin “engellenmesi ve içeriğin kaldırılması” talebinde bulunmuştur. Şikayetleri, Basın Meslek İlkelerinin ihlal edilip edilmediği açısından değerlendiren Basın Konseyi’nin haberin engellenmesi ve / veya içeriğin kaldırılmasıyla ilgili görevi ve yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle, Genel Sekreterlik şikayete konu olan haberi Basın Meslek İlkeleri’ne uygunluğu açısından ele almış ve aşağıdaki değerlendirmeyi yapmıştır:
Sözcü internet sitesinde yayınlanan “İstanbul’da Özel Bir Hastane ile İlgili Skandal İddia” başlıklı haber ağırlıklı olarak hastanede doğum yapan genç bir annenin anlatımlarına dayalıdır. Muhabir, annenin doğumu yaptıran şikayet sahibi doktorla ilgili sözlerini tırnak içi ifadeler olarak haberinde kullanmıştır.
Şikayetçinin yukarıda özetlediğimiz iddialarını incelediğimizde, habere konu olan ve anlatımlarıyla haberin oluşmasını sağlayan annenin, şikayetçi doktoru suçlamadığı, “Gebeliğim boyunca doktorumuz Seyhan Özcan bizi takip etti. Gebeliğim boyunca tüm tetkikler yapıldı ve herhangi bir sorun yaşanmadı.
Hatta ayrıca Atıl Yüksel’e gittim, burada bize bebeğin gelişiminin önde olduğunu ve kendi doktorumun takip etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca uygun görülmesi halinde erken alınabileceğini söyledi. Biz de bu durumu doktorumuz Seyhan Özcan ile paylaştık, bir süre sonra ‘21 Ekim’de doğumu planlayabiliriz’ dedi” şeklindeki sözlerinden anlıyoruz. Muhabir şikayetçi doktor lehinde sayılabilecek bu ifadeleri haberinde aktarmıştır.
Muhabir, annenin anlattıklarının doğruluğunu teyit etmek amacıyla doğumun yapıldığı hastaneyle de temasa geçmiştir. Ancak hastaneden edinebildiği bilgi sınırlı olmuştur. Fakat, bu bilgilerin sınırlı olması haberin oluşmasına engel değildir. Nitekim, muhabir elde ettiği bilgilerle haberini yazmıştır.
Yayınlandığı haliyle haberin, şikayetçi doktoru suçlayıcı bir yanı bulunmamaktadır. Haberde, sadece şikayetçi doktorun adının geçiyor olmasından, şikayetçinin eleştirildiği, küçük düşürüldüğü, suçlandığı anlamı çıkmamaktadır. Doğumu yaptıran doktorla, doğumdan sonraki süreci yürüten ve annenin iddialarına yol açtıkları anlaşılan pediyatri doktorlarının ayrı olması, haberde bunun ayırımının net olarak ortaya konmaması bir eksiklik olarak görülebilse de, şikayetçi doktorun şikayetinin haklılığını göstermez. Sözünü ettiğimiz eksiklik, haberin kalitesini etkileyici bir husustur, şikayetin haklılığını ortaya koyan bir husus değildir. Ayrıca, muhabirin haberinde şikayetçi doktorun adının geçmesinde kötüleyici bir kasıt bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla; haberde şikayetçinin iddia ettiği gibi, Basın Meslek İlkeleri’nin, “Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez” şeklindeki 4’üncü, “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızsın yayınlanamaz” şeklindeki 6’ıncı, “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez” şeklindeki 9’uncu, “Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” şeklindeki 12’inci ve “Gazeteci, şiddet, nefret, zorbalık ve ayırımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapamaz” şeklindeki 13’üncü maddelerinin ihlal edildiği kanaatinde değiliz.
Sonuç olarak, sozcu.com.tr internet sitesinde yayınlanan “İstanbul’da Özel Bir Hastane ile İlgili Skandal İddia” haberi hakkındaki şikayet başvurusunda “ŞİKAYETİ YERSİZ BULMA” kararı alınmasını öneririz.
YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ VE SONUÇ:
Basın Konseyi Yüksek Kurulu şikayet başvurusunu 25.12.2024 tarihinde yaptığı toplantıda görüşmüştür. Genel Sekreterlik raporunun okunmasından sonra dosyanın müzakeresine geçilmiştir.
Söz alan bir üye, şikayete konu olan haberde önemli eksiklikler olduğunu belirterek, “Doğumu gerçekleştiren doktorla, doğum sonrasındaki süreci yürüten ve iddia sahibi annenin iddialarına hedef olduğu anlaşılan Pediatri ekibinin görevlerinin farklı olduğunun net olarak belirtilmediği, doğrudan ilgisi olmasa da sadece şikayetçi doktorun adının haberde geçtiği, bunun da mağduriyet yarattığı, dolayısıyla haberi yazan muhabirin etik ihlali yaptığını” savunmuştur.
Bazı üyeler ise, “Doğumu gerçekleştiren şikayetçi doktorla Pediatri ekibinin görevlerinin farklı olduğunun net olarak haberde belirtilmemesinin haberin kalitesiyle ilgili olduğunu, BKYK’nun sadece 16 maddeden oluşan Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilip edilmediği açısından karar vermesi gerektiğini, şikayet konusu haberde bu ilkelerin ihlal edilmediğini” belirtmiştir. Daha sonra oylamaya geçilmiş, 1 üye haberde Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edildiği, 15 üye ise Basın Meslsk İlkeleri’nin ihlal edilmediği yönünde oy kullanmıştır.
Sonuç olarak; Sözcü Gazetesi’nin internet sitesi www.sozcu.com.tr’de 16 Kasım 2024 tarihinde yayınlanan “İstanbul’da Özel Bir Hastane ile İlgili Skandal İddia” başlıklı haberle ilgili şikayette, OY ÇOKLUĞUYLA “ŞİKAYETİ YERSİZ BULMA” kararı alınmıştır.