2-3 Aralık 2024 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenen “Güven Hikayesi: Dijital Çağda Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’de Kaliteli Gazeteciliğe Giden Yollar” konulu konferansta, Türk Basın Konseyi’ni temsilen Doç. Dr. Murat Önok uluslararası tartışmalara katıldı.
Konferansta, gazetecilikte güvenin yeniden inşası, dezenformasyonla mücadele ve medya organlarının bağımsızlığını artırmaya yönelik uluslararası girişimler değerlendirildi, medya organlarının şeffaflık ve etik standartlara uyumunu teşvik eden Gazetecilik Güven İnisiyatifi (JTI) programının önemi vurgulandı.
Murat Önok’un açıklamalarına göre, JTI’nin Türkiye’de yaygınlaştırılmasının, medya organlarının etik haberciliğe uyum sağlaması ve uluslararası standartlara erişimi açısından büyük fayda sağlayacağı belirtildi. Ancak bu sürecin zaman alabileceği ve Türkiye’deki medya organlarının finansal ve yapısal zorluklarla karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Toplantıda ayrıca Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası ve Dijital Hizmetler Yasası gibi düzenlemelerin medya organlarının bağımsızlığını koruma ve dezenformasyonla mücadeleye yönelik önemli adımlar içerdiği ifade edildi. Bu tür düzenlemelerin Türkiye’de de örnek alınması gerektiği vurgulandı. Son olarak, konferansta medyaya olan güveni artırmak için uluslararası işbirlikleri ve dijital platformlarla ortak çalışmalar yapılmasının önemine dikkat çekildi.