
YÜKSEK KURUL KARARI
DOSYA NO: 2025 – 22
ŞİKAYET EDİLEN: MEDYABAR HABER SİTESİ
ŞİKAYET EDEN: GÜLHİS ERDİMAN YETGİNER
ŞİKAYET TARİHİ: 27.06.2025
ŞİKAYET KONUSU
Şikayete konu olan haber Sakarya Serdivan merkezli bir haber sitesi olan MEDYABAR (www.medyabar.com)'da 27.06.2025 tarihinde Davut Kaya imzasıyla yayınlanmıştır. İntihara kalkışan bir kadının son anda ölümden kurtarıldığı haberleştirilmiştir. Haberin linki aşağıdadır:
https://medyabar.com/haber/25348561/oglu-tesisi-aradi-intihara-kalkisan-kadin-ipten-
alindi
Haberde intihara kalkışan kadının adı açıkça değil baş harfleriyle, polisi arayarak yardım isteyen oğlunun adı da yine açıkça değil baş harfleriyle verilmiştir. Ancak haberi destekleyici unsur olarak kullanılan fotoğrafta intihara kalkışan kadının görüntüsü yere uzanmış ve sırtı objektife dönük şekilde kullanılmıştır.
Sakarya’da yaşan Gülhis Erdiman Yetginer adlı bir okuyucu Basın Konseyi’ne başvurarak yapılan haberin etik dışı olduğunu savunmuştur.
Yapılan başvuruda haberin: İnsan onurunu zedeleyici olduğu, mahremiyet hakkını ihlal ettiği belirtilmekte, intihar girişimi gibi hassas bir konuda görsel paylaşmanın doğru olmadığı belirtilmektedir. Dolayısıyla yayınlanan haberin basın meslek ilkelerinin ilgili maddelerini ihlal ettiği vurgulanmaktadır.
UZLAŞMA ÖNERİSİ
Bir uzlaşma isteği yoktur. Genel Sekreterlik olarak www.medyabar.com internet sitesi Yazı İşleri Müdürü Kaan Gümüşel’e şikayet dilekçesi posta yoluyla iletilmiş, alındı belgesi tarafımıza ulaşmıştır.
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ
Genel Sekreterlik olarak haberi şikayet eden vatandaşımız Gülhis Erdiman Yetginer’in hassasiyetlerine katıldığımızı belirtmek isteriz. İntihar hassas bir konudur ve basın-yayın organlarının bu haberleri verirken her zamankinden daha dikkatli olması, özendirici, örnek gösterici bir dil ve resim kullanmaması büyük önem taşımaktadır. Kuşkusuz ünlü bir şahsiyetin, görevi nedeniyle hassas konumdaki birinin, bir siyasetçinin veya bunların aile bireylerinin yahut kamuya malolmuş bir insanın intihar etmesi haber niteliği taşımaktadır. Ancak bu haberler verilirken çok detaylandırılmaması ve maktulün olay yerindeki fotoğrafının kullanılmaması gerekmektedir. Şikayet edilen haberde intihara kalkışan kadının kamuoyunda bir tanınırlığı yoktur. Sırf bu özelliğiyle bile haberin haber olarak değeri düşüktür. Ancak söz konusu internet sitesi okunurluğu artırmak için kadının yerde yatarkenki görüntüsünü kullanmış, yüzü görünmemekle birlikte kişi mahremiyeti ağır biçimde ihlal edilmiştir. Haber okura sunulurken “İntihara Kalkışan Kadın İpten Alındı” başlığı kullanılarak amiyane bir ifade kullanılmıştır. Bu haber hiç yayınlanmamış bile olsa kamuoyu açısından bir eksiklik söz konusu olmayacaktır.
Tüm bu değerlendirmelerin ışığında Genel Sekreterlik olarak şikayet edilen bu haberin Basın Meslek İlkeleri’nin
“Kişilerin özel yaşamı, kamu yararının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz” şeklindeki 5. Maddesine,
“Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur. Kaynağın kamuoyunu kişisel, siyasal, ekonomik vb. nedenlerle yanıltmayı amaçladığı haller bunun dışındadır. Kaynağın izni olmadan görüntü ve ses kaydı alamaz, yayınlayamaz” şeklindeki 10. Maddesine aykırılık taşımaktadır.
Bu nedenle www.medyabar.com sitesinde yayınlanan bu haber hakkında KINAMA kararı verilmesinin uygun olacağını düşünmekteyiz.
DEĞERLENDİRMELER
Yapılan Yüksek Kurul toplantısında üyeler önemli ve farklı değerlendirmelerde bulundular. Bir üye Basın Konseyi’ne okurların ve vatandaşların dilekçe hakkını kullanarak başvuru yapabilmelerinin çok isabetli olduğunu vurgulayarak şikayet edilen haberde kişi mahremiyetinin ihlal edildiğini kaydetti.
Başka bir üye genel sekreterliğin görüşüne katılmakla birlikte kınama cezası yerine uyarı kararının verilmesinin uygun olacağını belirtti.
Başka bir Yüksek Kurul üyesi de bu öneriye katıldığını ifade etti.
Bir diğer kurul üyesi haber yapmanın doğal bir refleks olduğunu söyleyerek zaman zaman intihar haberlerinin de yapılabileceğini ve bu haberde bir ihlal görmediğini ifade etti. Aynı üye, haber sitesinde daha önce yayınlanmış başka bir intihar haberinin emsal gösterilmesinin önyargı yaratabileceği gerekçesiyle doğru bulmadığını ve rapordan çıkartılması gerektiğini belirtti.
Bir başka Yüksek Kurul üyesi intihar haberlerinin ancak önemli ve görevi nedeniyle hassas bir görevde olan veya ünlü kişiler için geçerli olabileceğini, sıradan vatandaşların intihar etmesini haberleştirmenin yanlış olduğunu kaydetti.
Bir başka kurul üyesi intihar haberlerinin bu şekilde fotoğraflı olarak verilmesinin doğru olmadığını, intihar haberlerinin zorunlu olmadıkça verilmemesi gerektiğini söyledi.
Bir diğer Yüksek Kurul üyesi basın kanunu açısından intihara özendirmenin suç sayıldığını anımsatarak haber vermenin maksadını aştığına vurgu yaptı. Aynı üye sitedeki benzer haberlere bakıp geçmişten örnekler vermenin uygun olmadığını söyledi.
Bir diğer üye ise yerel haberlerde intihar haberlerini kullandıklarını ancak fotoğraf yayınlamadıklarını belirterek mevcut haberin basın meslek ilkelerini ihlal ettiğini söyledi.
YÜKSEK KURUL KARARI
Yapılan değerlendirmelerden sonra oylamaya geçildi. Oylamada yayımlanan haberde basın meslek ilkelerinin İHLAL edildiğine OY ÇOKLUĞUYLA karar verildi.
Yüksek Kurul üyeleri Basın Meslek İlkeleri’nin “kişilerin özel yaşamı kamu yararının gerektirdiği durumlar dışında yayın konusu olamaz” şeklindeki 5.maddesinin ihlal edildiğine ve OY ÇOKLUĞUYLA www.medyabar.com sitesine UYARI kararı verilmesine hükmettiler.
Böylece Yüksek Kurul ilgili site hakkında 5. Maddenin ihlali nedeniyle UYARI kararı vermiş oldu.