BASIN KONSEYİ, GAZETECİ DOĞAN DOĞAN HAKKINDAKİ BAŞVURUDA ‘ŞİKÂYETİN YERSİZLİĞİ’ KARARI VERDİ
YÜKSEK KURUL KARARI
DOSYA NO : 2021- 37
KARAR NO : 29.09.2021
ŞİKAYET EDEN : Mustafa ARSLAN
Kültür Mahallesi, Onat Kutlar Sokak No: 46/3 ALİAĞA / İZMİR
VEKİLİ : Av. Belgin Sütçüoğlu EDENİsmetpaşa Mah. Atatürk Bulvarı Alaybey İşhanı No:45 Büro No:20-21 AYVALIK
ŞİKAYET EDİLEN : Doğan DOĞAN (Ses Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)
Gazi Caddesi No:28/1 EDREMİT / BALIKESİR
ŞİKAYET KONUSU :
Balıkesir’in Edremit İlçesi merkezli yerel Ses Yayın Grubu’na ait Ses Gazete ve korfezinsesi.com internet sitesi ile Facebook’taki Burhaniye Haber, Sondakika Edremit, Balıkesir Haberleri, Son Dakika Balıkesir, Son Dakika Ayvalık ve Doğan Doğan hesaplarında Mustafa Arslan hakkında asılsız haberler yapıldığı iddiasıyla şikâyette bulunulmuştur.
Şikâyetçi Mustafa Arslan’ın avukatı Belgin Sütçüoğlu Eden tarafından Basın Konseyi’ne 23.08.2021 tarihinde yapılan başvuruda gazeteci Doğan Doğan’ın Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal ettiğini savunarak özetle şu ifadelere yer verilmiştir:
“Şikayet edilen Doğan Doğan yapmış olduğu haberlerinde müvekkilimi karalamaya ve itibarsızlaştırmaya çalışmış, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, hakaret ve iftira niteliği taşıyan ifadelere yer vermiştir.
Söz konusu haberlerde müvekkil Mustafa Arslan hakkında “Odama gel kahve içelim! Otelde taciz’’ gibi birçok iftira mevcut olup; müvekkil hakkındaki gerçek dışı paylaşımlar müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını zedelemiştir.
Müvekkilin tehdit, yaralama, sahtecilik, dolandırıcılık, iflas ve resmi belgede sahtecilik ve bu konuya ilişkin paylaşımlarda bulunulması müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmiştir. Herhangi bir gerçekliği ve somut dayanağı bulunmadan müvekkili bu derece karalamanın habercilik değerleri taşımadığı sabittir.
Müvekkil saygın bir iş adamı iken; böyle çirkin ithamlara ve iftiralara maruz kalması müvekkili hem madden, hem de manen olumsuz etkilemiştir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamakla birlikte; müvekkile isnat edilen eylemler de iftira niteliği taşımaktadır.
Müvekkil hakkında kötü niyetli olarak yazılar yazılarak, itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. İncelendiğinde bu yazıların herhangi bir dayanağı olmadığı görülecektir.
Müvekkile karşı psikolojik şiddet uygulamıştır. Tüm bu haberlerden dolayı müvekkilin psikolojisi bozulmuş ve müvekkil depresyona girmiştir.”
Başvuruda 08.08.2021 ve 13.08.2021 tarihli haber içerikleri için Ayvalık Sulh Ceza Hakimliği’nden erişim engeli kararı aldırıldığı kaydedilen başvuruda şikayet edilen gazeteci Doğan Doğan hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 3, 4, 5, 9,10 ve 13’üncü maddelerini ihlalden ‘kınama’ kararı alınmasını talep edilmiştir.
UZLAŞMA ÖNERİSİ:
Şikâyet başvurusu Ses Yayın Grubu kurucusu ve yöneticisi Doğan Doğan’a PTT ile gönderilmiş ve posta ‘alındı’ belgesi gelmiştir.
Şikâyet edilen verdiği yanıtta, bazı belgeler göndererek haberlerinde gerçeği yansıttığını, başvurudaki iddiaların yersiz olduğunu savunmuştur. Taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştır.
ŞİKÂYETÇİNİN YANITI :
Şikâyet edilen Doğan Doğan, 07.09.2021 tarihinde gönderdiği yanıtta şikâyet başvurusundaki iddiaları reddetmiştir.
Yanıtına şikayetçi Mustafa Arslan’ın tacizine uğradığı söyleyen otel çalışanı L.Ç.’nin (Leyla Çelebi) Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 2021/6940 dosya numarasıyla işleme alınan şikayet başvurusunu; yine tacize uğradığını söyleyen L.Ç.’nin CİMER’e yazdığı şikayet dilekçesini; aynı konuda Mustafa Arslan’ın kendisini tehdit ettiği gerekçesiyle otel müdürü E.E.’nin (Erdem Esmek) Edremit Cumhuriyet Savcılığı’nca 2021/7577 dosya numarasıyla işleme alınan şikayet başvurusunu; şikayetçi Mustafa Arslan’ın sicil kaydı fotokopisini ve İzmir’de kaçak akaryakıt olayına karıştığına ilişkin haber kupürünü ekleyen Doğan Doğan, özetle şu ifadelere yer vermiştir:
“Mustafa Arslan’ın, Ayvalık İlçesi Hacıveliler köyünde yaklaşık 10 yıldır ‘Derman Çiftliği’ adı altında medyumluk bahanesiyle falcılık, büyücülük yapan Murat Yüzgünç adlı şarlatanla gizli ortaklıkları ve beraber iş yaptıkları adli evraklarda yer almaktadır. Haklarında nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla Ayvalık Cumhuriyet Savcılığında yürütülen bir soruşturma dosyası ve KOM ekiplerinde evrakları vardır.
Bu gerçekler ışığında iddia ettikleri gibi masum olmayan ve haklarında onlarca şikayet dilekçesi bulunan bu kişiler adalet önünde hesap verene kadar gerçeklerin kamuoyu ile paylaşılmasına devam edilecektir.
Bu olaylarla ilgili haberlerimiz gerek sosyal medya gerekse diğer yayın organlarımızda devam edecektir.”
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ :
Şikayet konusu haberler Balıkesir’in Edremit ilçesi merkezli Ses Yayın Grubu’na ait aylık Ses Gazete ile grubun internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlanmıştır.
Ses Gazete’de “Otelde Taciz” başlığı ile yayınlanan haberde, “Otel sahibi, resepsiyon görevlisi genç kızı gece vakti odasına kahve içme bahanesiyle çağırıp taciz etmiş. Edremit turizmine kara leke süren otel sahibi hakkında suç duyurusunda bulunuldu” spotu kullanılmıştır.
Haber metninde Aliağa’da madeni yağ sanayicileri derneği başkanı olan şikâyetçi Mustafa Arslan’ın, Altınolukta ortağı olduğu turistik otelde çalışan ve sözlü olan resepsiyon görevlisi 22 yaşındaki L.Ç.’yi ‘gözüne kestirdiği’; ona otelde kalması için oda tahsis ettirdiği; bir gün kahve içme bahanesiyle odasına çağırıp zorla sarılarak taciz ettiği; karşı koyan kızın kaçıp elinden kurtularak durumu otel müdürüne anlattığı ve ardından savcılığa suç duyurusunda bulunduğu anlatılmıştır. Haberde “Devlet büyüklerinin isimlerine alet etmiş’ ve ‘Niyeti de sicili de bozuk’ ara başlıkları kullanılarak, Mustafa Arslan’ın özel belgede sahtecilik; resmi belgede sahtecilik; dolandırıcılık- iflas gibi suçlardan sicil kaydı bulunduğu yazılmıştır. Şikâyetçi Mustafa Arslan’ın olayın duyulmaması için taciz ettiği kızı ve otel müdürünü İçişleri Bakanı ile çekilen fotoğrafını göstererek “Her şey bir telefonuma bakar. Olanlardan kimseye bahsetme” ifadeleriyle tehdit ettiği yazılmış ve tüm bunların iddia olduğu da vurgulanmıştır. Haberde, şikâyetçinin gözleri bantla kapatılan bir fotoğrafı da ver almıştır.
Ses Yayın Grubu’nun internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından bu konuyla ilgili 08.08.2021 tarihinde “Odama gel kahve içelim. Otelde taciz’ başlığı, 13.08.2021 tarihinde de ‘Utanmadan tehdit ediyor. Tacizden sonra tehdit başladı’ başlıklarıyla haberler yayınlanmıştır. Bu haberlerde de şikâyetçinin gazetede olduğu gibi gözleri bantla kapatılan fotoğrafı kullanılmıştır.
Şikâyet edilen haberin konusu patronu konumundaki kişinin, evlenme hazırlığı yapan çalışanı genç kıza cinsel tacizde bulunduğu iddiasıdır ve yüz kızartıcı bu iddialar yargıya intikal etmiştir. Kadına şiddet ve taciz önemli toplumsal sorundur ve önlenmesinde mağdurun ifşası ve bu eylemi gerçekleştirenlerin kamuoyuna teşhirinde fayda vardır.
Şikâyet edilen gazeteci, soruşturma dosyasına ulaşmış ve haberini dosyadaki bilgiler ve tacize uğradığını söyleyen L.Ç. ile olayın tanığı otel müdürü E.E.’nin verdikleri ifadelerden oluşturmuş, ifadelerdeki iddiaları aktarmıştır. Haberde tacizle ilgili tüm bilgiler mağdurların ifadelerinden alınmış, şikâyetçinin siciline ait bilgiler de dosyadaki adli sicil kaydında mevcuttur.
Açıklanan bu nedenlerle ‘Otelde taciz’, ‘Odama gel kahve içelim’, ‘Utanmadan tehdit ediyor’ başlıklarıyla yayınlanan haberlerin eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırları içinde olduğu ve Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilmediği kanaatindeyiz. Gazeteci Doğan hakkındaki başvuruda ŞİKÂYETİN YERSİZLİĞİ kararı alınmasını öneririz.
DEĞERLENDİRME VE SONUÇ :
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, 29 Eylül 2021 tarihinde, pandemi nedeniyle video konferansla yaptığı toplantıda, şikâyet başvurusunu görüşmüştür.
Genel Sekreter’in hazırladığı raporu okumasının ardından Yüksek Kurul dosyanın müzakeresine geçmiş, üyeler şikâyet edilen haberde etik ihlali olup olmadığı konusunda farklı görüş belirtmiştir.
Söz alan üyelerin büyük çoğunluğu şikâyet konusu haberde etik ihlali olmadığını savunmuştur. Haberin konusunun turistik bir otelde resepsiyon görevlisi olan genç kızın, patronu konumundaki kişi tarafından ‘tacize uğradığı’ iddiası olduğuna dikkat çeken üyeler, şikayet edilen gazetecinin de mağdurun savcılığa ve CİMER’e yaptığı başvurudaki iddialarını ve şikayet edilen hakkında soruşturma başlatıldığını haberleştirmesinin doğal olduğunu söylemiştir. Bu üyeler, haberde şikayetçinin açık adı yazılmakla birlikte, hakkındaki suçlamaların iddia olduğunun vurgulandığını; toplumun duyarlı olduğu ‘cinsel taciz’ olaylarının önlenmesinde ifşanın önemli olduğunu; bu nedenle haberin yayınlanmasında kamusal yarar bulunduğunu ve etik ihlalinden söz edilmemesi gerektiğini dile getirmiştir.
Haberde etik ihlali olduğu görüşündeki üyeler ise olayın henüz soruşturma aşamasında olduğunu ve iddianamenin hazırlanmadığını, ‘cinsel taciz’ suçlamasına muhatap olan şikâyetçinin adı verilerek haber yapılmasının etik ihlali olduğu yönünde karar alınması gerektiğini savunmuştur.
Yüksek Kurul, yaptığı oylamada 3 üyenin etik ihlali olduğu yönünde oy kullanmasına karşın, şikâyet konusu haberde OY ÇOKLUĞU ile Basın Meslek İlkeleri’nin ihlal edilmediğini saptamıştır.
SONUÇ: Şikâyet edilen ‘Otelde taciz’ başlıklı haber nedeniyle Ses Yayın Grubu kurucusu ve yöneticisi Doğan Doğan hakkında yapılan başvuruda OY ÇOKLUĞU ile ‘ŞİKÂYETİN YERSİZİLĞİ’ kararı alınmasına karar verilmiştir.
İlk yorum yapan olun