
YÜKSEK KURUL KARARI
DOSYA NO: 2025-10
KARAR TARİHİ: 09.04.2025
ŞİKAYET EDENLER: Aydın Hekimoğlu / Atıfet Canan Arıkan / Sevim Şahin
ŞİKAYET EDİLENLER: Kenan Çelik (Habertürk TV Sorumlu Müdürü)
Zülfikar Ali Aydın (Habertürk TV MANŞET Programı Sunucusu)
Esra Menligil (Habertürk TV Program Editörü)
ŞİKAYET KONUSU
Ulusal televizyon kanalı olan Habertürk Televizyonu’nda 21 Şubat 2025 tarihinde yayınlanan MANŞET adlı haber programında İstanbul’daki sitelerde toplanan aidatlarının yüksekliğinden, site yönetimleriyle kat malikleri arasındaki anlaşmazlıklardan ve çıkan ihtilaflar konu edilmiştir.
Programın tanıtımında ve Youtube kanalındaki yayınında “Lüks Sitelerde Aidat Çeteleri” ve “Site Aidatları Çetelere mi Gidiyor” ifadelerine altyazı olarak yer verilmiştir.
Programın akışı içinde Ataköy’deki Ata Sitesi’nin kat maliklerinden Özlem Özarpacı adlı kişi yayına bağlanmış ve bazı iddialarda bulunmuştur. Bu iddialar şikayetçilerin Basın Konseyi’ne yaptıkları başvuru dilekçesinde yazıldığı gibidir.
Site yöneticisi olan üç şikayetçinin yaptığı başvuruda ortaya konan iddialar reddedilmiştir.
Genel Sekreterlik olarak yaptığımız görüşmelerden anlaşılmıştır ki yayına katılan Özlem Özarpacı ile site yönetimi arasında bir ihtilaf vardır. Bu nedenle şikayetçiler Özlem Özarpacı’nın canlı yayına katılmasını istememişlerdir.
Özlem Özarpacı yayında yaptığı konuşmada “aidat mağduru” olduğunu ifade etmiş, bir gecede 84 bin TL borçlandırıldıklarını ileri sürmüş ve 4 bin 500 TL olan aidatın 6 bin TL’ye çıkarıldığını, çatı aidatı için 50 milyon TL toplandığını belirtmiştir.
Sitede 628 daire bulunduğu, yarıdan fazla kat malikinin ödemeyi yaptığı anlaşılmaktadır. İstenen ek bütçe için genel kurul toplanmadığı ileri sürülmüştür.
Şikayet sahipleri Sayın Özarpacı’nın iddialarının asılsız olduğunu ve şimdiye kadar herhangi bir hukuki başvurusu olmadığını belirtmişlerdir.
İddiaların yayınlandığı Habertürk TV’nin Manşet programı sunucusu Zülfikar Ali Aydın, site yönetimini yanıt hakkını kullanmaları için yayına davet ettiklerini, ancak site yönetiminin yayına katılmak yerine Özlem Özarpacı’nın yayına katılmasına karşı çıktıklarını ifade etmiştir.
UZLAŞMA TALEBİ
Genel Sekreterlik olarak taraflarla yaptığımız görüşmede bir uzlaşma talebi isteğinde bulunulmamıştır.
GENEL SEKRETERLİK GÖRÜŞÜ
Sitelerin belirlediği aidat bedelleri, kat maliklerinin itirazları ve benzer konular Basın Konseyi’nin ilgi alanı değildir. Ancak bazı apartman ve sitelerde yönetici olarak atanan kişilerin, maliklerin ödeyemeyeceği oranda artışlar yapması ve ortaya çıkan yolsuzluklar haber değeri taşımaktadır.
Konseyimize şikayet olarak iletilen bu olayda sitelerde meydana gelen tüm olaylar ele alınmaya çalışılmış, Ataköy’deki Ata sitesi 7-8-9 ve 10. Kısımdaki gelişmeler bu haberlerden bir örnek olarak izleyicilere aktarılmıştır. Ancak bu yapılırken televizyonun Youtube kanalında altyazı olarak “LÜKS SİTELERDEKİ AİDAT ÇETELERİ” ve “SİTE AİDATLARI ÇETELERE Mİ GİDİYOR ?” yazıları kaldırılmamıştır. Bu yazılar Habertürk’ün TV akışında görülmezken, Youtube kanalında sürekli olarak altyazı olarak ekranda tutulmuştur.
İzlemek için lütfen tıklayınız: https://www.youtube.com/watch?v=gEDapEg24uY
Ata sitesi yönetimi haberin yayınlandığı MANŞET Programının sunucusu Zülfikar Ali Aydın tarafından canlı yayına davet edilmiş ancak yönetim yayına katılmamıştır. Zülfikar Ali Aydın bu durumu canlı yayın sırasında “cevap hakları bakidir eğer kullanmak isterlerse” cümlesiyle dile getirmiştir.
Programa konuk olarak katılan emekli emniyet müdürü Haydar Özdemir’in yayın sırasında sarfettiği “minareyi çalan kılıfını hazırlar” şeklindeki ifadesi ise Ataköy’deki Ata Sitesini işaret ederek söylenmemiş, genel bir ifade olarak dillendirilmiştir.
Canlı yayına alınan Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Başkanı Yahya Sağır’ın kullandığı sözler de yine genel ifadeler içermektedir.
Yayına katılarak site yönetimi hakkında iddialarda bulunan Özlem Özarpacı’nın daha önce TV sektöründe (Show TV) çalışmış olduğu bilinmektedir. Bu durumda akıllara haberin yayınlanmasında özel ilişkilerin rolü olup olmadığı sorusu gelmektedir.
Şikayetçiler Basın Konseyi’ne 6 maddenin ihlal edildiği iddiasıyla başvurmuştur. Bu maddeler şunlardır:
3- “Kamusal bir görev olan gazetecilik ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir.”
4- “Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.”
5- “Kişilerin özel yaşamı kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında yayın konusu olamaz.”
6- “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz”
9- “Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez”
10- “Yasaların suç saydığı eylemler gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez”
Tüm bu değerlendirmeler ışığında, programdaki ifadelerin ve iddiaların kamu yararı taşıdığını ve kişi haklarına aykırı olmadığını düşünmekteyiz. Youtube yayınındaki ifadelerin maksadını aştığını tespit etmekle birlikte açıkça şikayetçileri hedef almadığı görüşündeyiz. Yukarıda belirtilen altı maddenin ihlali yönünde bir göstergeye rastlanılmamıştır.
Bu nedenle Genel Sekreterlik olarak şikayet hakkında yersizlik kararı verilmesinin uygun olduğu görüşündeyiz.
YÜKSEK KURUL KARARI
Yüksek Kurul üyelerinin çoğunluğu genel sekreterlik görüşüyle aynı fikirde olduklarını ifade ettiler. Üyelerden biri Basın Meslek İlkeleri’nin 4.maddesine aykırılık olduğu görüşünü dile getirdi. Yapılan oylamada OY ÇOKLUĞUYLA “şikayetin yersizliğine” karar verildi.